Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > DTG - Train Simulator 2013 - 2017 > Landskapsdesign - DTG - Train Simulator 2015

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2020-09-17, 19:10   #1
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard Passande ground texture för mellersta/norra Sverige?

Har ägt olika versioner av Train Simulator ända sedan Rail Simulator och jag har både programmerat scripts för att modda olika tåg och modifierat fysiken i .bin-files men jag har aldrig försökt mig på att bygga en rutt.

Jag tänkte dock försöka ge mig in i detta nu, men när jag försöker skapa en rutt så frågar TS mig vilken ground texture set jag vill ha.

Min plan är att försöka hålla krävda freeware och payware-assets så lågt som möjligt men samtidigt så föredrar jag själv att en rutt kräver tex en eller två payware-rutter men väldigt få freeware i stället för det omvända pga bekvämlighet.

Så jag tänkte typ ta ground textures och träd från någon paywarerutt men frågan är vilken som passar barrskogarna i Svealand och uppåt?
zaphr89 besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2020-09-17, 20:27   #2
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 677
Standard

newS texturer är nog inte så dumma, dessutom är de gratis!
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-17, 22:06   #3
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 450
Standard

Jag håller med Hgv och själv använder jag newS terrain-textur.
http://www.klemund.de/RailSimulator/downloads.html
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-17, 22:56   #4
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Tack för tipset! Är newS fortfarande aktiv?

Har för mig att jag läste en guide för väldigt länge sedan som började med att skapa olika mappar och förbereda med att tilldela "author" (typ Assets\Namn osv), är detta något man fortfarande behöver göra eller kan man vänta med detta tills efter att rutten har påbörjats?
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-18, 01:33   #5
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 237
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Hej och välkommen till forumet!

newS har inte varit aktiv på länge...

Jag använder också newS texturer. De passar så fint i svenskt landsbygd.

Några mappar behöver man inte sätta upp såvida man vill skapa en egen mall med innehåll, bl.a. vilka marktexturer du ska använda, vilka spår, trackrules osv. Om du laddar ner de svenska innehåll du hittar här på forumet och på banbygarna.se så får du med det på köpet.

Jag skulle vilja passa på och tipsa om denna guide: http://www.e-buzz.se/forum/showthread.php?t=36304

För jag tänkte om du vill bygga i mellansverige så kan du gå med i mitt mälardalsprojekt, och då är det viktigt att vi har samma startkoordinater att utgå ifrån, vanligt misstag är att startkoordinaterna hamnar där man vill börja bygga på en bana, men då kan den inte slås ihop med andra banor sedan. Jag skulle uppskatta om du tog koordinaterna för västerås om du planerar att bygga i bergslagen eller i mälardalen. Men det är jag det.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-18, 03:18   #6
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av ADDE Visa inlägg
Hej och välkommen till forumet!

newS har inte varit aktiv på länge...

Jag använder också newS texturer. De passar så fint i svenskt landsbygd.

Några mappar behöver man inte sätta upp såvida man vill skapa en egen mall med innehåll, bl.a. vilka marktexturer du ska använda, vilka spår, trackrules osv. Om du laddar ner de svenska innehåll du hittar här på forumet och på banbygarna.se så får du med det på köpet.

Jag skulle vilja passa på och tipsa om denna guide: http://www.e-buzz.se/forum/showthread.php?t=36304

För jag tänkte om du vill bygga i mellansverige så kan du gå med i mitt mälardalsprojekt, och då är det viktigt att vi har samma startkoordinater att utgå ifrån, vanligt misstag är att startkoordinaterna hamnar där man vill börja bygga på en bana, men då kan den inte slås ihop med andra banor sedan. Jag skulle uppskatta om du tog koordinaterna för västerås om du planerar att bygga i bergslagen eller i mälardalen. Men det är jag det.
Tack för länken! Min plan var att bygga en del av Dalabanan så det är en bit från Västerås Jag kommer dock att bygga efter Google-maps pluginen så koordinaterna borde stämma.

Men jag vill inte lova att det blir något av ens Dalabanan eftersom jag är så oerfaren och inte vet vilka hinder jag kan stöta på i förväg. Jag vill också undvika att ge någon orealistiska förväntningar eftersom det antagligen går mer än 10 övergivna/oavklarade mod-projekt på varje avklarat.
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-18, 12:41   #7
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 677
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av zaphr89 Visa inlägg
Jag kommer dock att bygga efter Google-maps pluginen så koordinaterna borde stämma.
Tyvärr är det inte så TS funkar. Det fungerar snarare så att startkoordinaterna är en sorts nollpunkt varifrån alla objekt i rutten placeras, med resultatet att om man skulle vilja slå ihop två rutter så hamnar objekten fel i förhållande till varandra om rutterna inte utgår från samma startkoordinater.

Har jag fattat det rätt att du har gjort en del scriptning (för lok)? Då kanske du är intresserad av att titta närmare på våra signaler (det finns flera trådar om det i den här forumdelen). Signalscripten är skapade för dryga tio år sen när TS hette Rail Simulator så de går säkert att modernisera. Jag har själv lyckats modda scripten en del för att få fram nya signalbilder med viss framgång. Nu har jag dock kört fast när jag försökt fixa dvärgsignaler så att de slår om korrekt när tåg har passerat signalsträckan.
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-20, 00:48   #8
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Hamnade i lite trubbel i går eftersom jag inte kunda lina upp en bangård med google-maps bilden från spåret jag hade laggt innan så jag byggde bangården separat. Jag tänkte att det borde vara lätt att koppla ihop spåren men det var det inte.

Jag kan koppla ihop de två spåren genom att dra det ena spåret till det andra utan easements men "snap to track" bockad, dock så blir detta en växel och när jag deletar skarven och växelklotet så blir det en evig Whac-a-Mole med stoppbockar och join-verktyget.

Finns det något bättre sätt?
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-20, 16:21   #9
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 677
Standard

Det är lite svårt att säga utan en bild på hur problemet ser ut. Bygger man från olika håll finns alltid risken att geometrin inte passar, speciellt om det är ont om utrymme för att foga samman spårbitarna (t.ex. mellan två växlar - då kanske enda lösningen är att flytta något på ena växeln).

Ett tips är att alltid göra kurvor med easements där det går eftersom det är enda sättet att få jämna övergångar till spår med rälsförhöjning (superelevation). Men som du antagligen har upptäckt går det inte så bra att använda easements om man bygger från olika håll. Det kan gå att passa ihop spåren men man har inget verktyg till hjälp så det blir mycket trial and error för att få exakt rätt passning.
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 01:47   #10
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 237
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Finns inget enklare sätt än så som du beskriver men tänk på att de trianglar som skapas efter att man har använt join-verktyget. Blir dem för många så kan det orsaka spelkrascher (gjorde så för mig förr) så dem ska man ha så få som möjligt, t.ex. på växlar eller på långa raksträckor.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 03:08   #11
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av ADDE Visa inlägg
Finns inget enklare sätt än så som du beskriver men tänk på att de trianglar som skapas efter att man har använt join-verktyget. Blir dem för många så kan det orsaka spelkrascher (gjorde så för mig förr) så dem ska man ha så få som möjligt, t.ex. på växlar eller på långa raksträckor.
Tack! Jag importerade 30m SRTM-data till rutten och byggde efter den tillsammans med lutningsdata från https://njdbwebb.trafikverket.se/SeTransportnatverket men jag märket igår att SRTM-datan var fel så min startstation blev 5 meter högre än vad den är i verkligheten. Det är inget större problem om hela rutten är translaterad 5m men eftersom det verkar vara en artifakt som gav detta höjdfel så blir mina gradients fel om jag använder den höjden.

Jag hade redan byggt typ 10km spår när jag märkte detta och om jag försöker ändra höjden på stationen så buggar växlarna ur.

Finns det ett sätt att typ höja eller sänka alla spår i hela rutten? Jag vet att du i tråden om att använda samma koordinatsystem för alla Svenska rutter sa att höjd inte spelade så stor roll (om jag minns rätt) så från detta verkar det finnas ett sätt att höja eller sänka rutten. Har jag fel?
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 11:06   #12
mibl
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Jönköping
Inlägg: 242
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av zaphr89 Visa inlägg

---
Finns det ett sätt att typ höja eller sänka alla spår i hela rutten?
---
RWTools har en funktion där man kan höja eller sänka spår i en hel rutt. Jag har inte provat själv men kan vara värt ett försök. Men testa på en kopia av rutten först ifall det går snett.
mibl besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 13:52   #13
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av mibl Visa inlägg
RWTools har en funktion där man kan höja eller sänka spår i en hel rutt. Jag har inte provat själv men kan vara värt ett försök. Men testa på en kopia av rutten först ifall det går snett.
Tack! Ska testa. Vet du möjligtvis hur man hittar denna funktion? Jag har redan RW_Tools men kunde inte hitta funktionen när jag kollade sist.
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 15:33   #14
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 237
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Prova "Check selected route". Där borde det finnas "Raise or lower track". Där anger du hur mycket det ska höjas eller sänkas.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-09-21, 15:36   #15
zaphr89
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 27
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av ADDE Visa inlägg
Prova "Check selected route". Där borde det finnas "Raise or lower track". Där anger du hur mycket det ska höjas eller sänkas.
Japp, såg det efter att jag skrev mitt förra inlägg. Jag testade att skriva in -7.5000 för att sänka alla spår med 7.5m men när jag öppnar rutten i TS2021 så har spåret försvunnit

EDIT: Hgv: Jo, jag kan kolla på signalerna. Min plan är att i framtiden simulera ATC fullt ut i Train Simulator, något som jag vet har försökts ett par gånger, senast (vad jag vet iaf) 2014 med Kungfisks X2000 som jag hjälpte till och fixade fysiken till. För realistisk ATC kommer man behöva att ATC-baliser ger information till tåget, annars beter sig systemet mer som ETCS eller LZB (med märkbara skillnader såklart).

Senast redigerad av zaphr89 den 2020-09-21 klockan 16:05.
zaphr89 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 03:32.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009