Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > Trainz - Allmänt om Trainz

Stängt ämne
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-11-08, 16:15   #1
agdor
Senior Member
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Söderfjäll Väddö, , Sweden.
Inlägg: 130
Standard Vaffö göör de på dette viset? [förarbeteende]

Jag har nu lekt lite med TRS2004. Och det är två saker jag inte fått kläm på:

>1<

Varför kör tåget med bara halva angivna hastighet på vissa sträckor? Tåget kör helt OK en bit. Sen sänker det helt plötsligt till halva angivna hastighet. Efter en sökning på Trainz Forum har jag förstått, att det har med växlar och signaler att göra. Jag har läst, men ej förstått (hm, kan det vara en facklig fråga...). Jag har testat olika varianter på signalering mm, men förstår inte egentligen vad jag håller på med.

>2<

Ibland kör tågen åt fel håll. Dvs de kör alltid den kortaste vägen, men det är kanske inte vad jag vill. Då ska man kunna använda sk "AI Travel Direction" marker, (finns under Trackside - custom). De ska tvinga tåget att köra i angiven riktning. Men jag förstår inte hur de fungerar. Jag kan ge dem namn, men inget mer. Och tågen bryr sig inte om dem...

Allt ovanstående gäller när jag kör tågen via "Drivers", dvs AI-körning.

Är det någon här som kan förklara hur det hänger ihop?

Det är när du gör misstag som du lär dig något... [:P]
agdor besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-08, 20:57   #2
kritse
Nybörjare
 
Reg.datum: Oct 2002
Ort: Haninge,Stockholm,Sweden.
Inlägg: 35
Skicka ett meddelande via MSN till kritse
Standard

Läs http://msts.e-buzz.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=7590
Det kanske hjälper dig



Med vänliga hälsningar
Krister
kritse besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-09, 09:59   #3
agdor
Senior Member
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Söderfjäll Väddö, , Sweden.
Inlägg: 130
Standard

Nja, den har jag läst, men den beskriver bara en teoretisk funktion, som Auran tänkt att det ska fungera. I verkligheten uppträder vissa konstigheter, t.ex om du lägger en oval, utan signaler och växlar, med dubbelspår, så kommer tåget på det ena spåret att köra i full hastighet, medan tåget på det andra spåret kör med halv hastighet.

Om man kör en sträcka med Lok A, kör det med halv hastighet, men med Lok B kör det för fullt. Behöver inte bero på loken, det kan vara olika "Drivers" också. Det har jag inte hunnit testa.

Förklara det, den som kan?

När det gäller "AI Travel Direction Marker", så verkar dessa bara fungera när "Drivers" planerar sin rutt. Om de startar en ny rutt medan de står på en enkelriktad sträcka, struntar de uppenbarligen i att det är enkelriktat. Exempel: Föraren får order om att köra till Kolgruvan och lasta vid Spår 1 (som är enkelriktad). Sen ska han köra till Kraftverket och lasta av kolet där. I just detta fall är det kortare sträcka till Kraftverket genom att backa tillbaka. Men jag vill att han ska fortsätta i samma riktning och köra runt (som då är en längre sträcka). Alltså läcgger jag ut "AI Travel Direction Marker" för att enkelrikta spåren in på Spår 1. Tror ni han fortsätter att köra framåt när han lastat? Nehej då. Han börjar gladeligen backa för att komma till Kraftstationen med sitt kol...

Det är när du gör misstag som du lär dig något...
agdor besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-09, 11:17   #4
emges
Senior Member
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Göteborg, , Sweden.
Inlägg: 1 830
Standard

Hej Agdor,

Jag har också upptäckt att om tåget befinner sig inne i en sträcka som är enkelriktad så fungerar inte pilen. Eller så har det med själva pilen att göra, den får inte vara under tåget.

Denna banbiten fungerar utan problem så länge tåget är utanför de enkelriktade sträckorna. Den klara inte mer än ett lok och en vagn. Annars måste man göra ändpunkterna längre. Tåget går direkt från A till B, men via C i andra riktningen och vänder då alltså. Den fattar själv att den skall byta riktning vid C, det behövs alltså ingen trackmark där.



Auran säger att man MÅSTE signalera alla sträckor. Resultatet är odefinierat om man inte gör det. Jag har även märkt att man måste sätta stoppbockar på alla sticksår för att signalerna skall fungera korrekt.


/Mats
emges besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-09, 15:24   #5
Slimey
Junior Member
 
Reg.datum: Jan 2002
Ort: Malmö, , Sweden.
Inlägg: 24
Standard

Japs, stoppbockarna är viktiga!

Har listat ut att dom hanteras som en signal. Sista signalen innan spårbiten tar slut är ALLTID röd, så glömmer man stoppbocken kommer signalen innan stickspåret alltid att vara röd (eftersom den är den sista).

Förresten, nån som vet om den röda spårslutssignalen finns till trainz?

---
En dåre och hans pengar går snabbt skilda vägar.
Slimey besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-09, 15:27   #6
Tomas
STW-member
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Vännäs
Inlägg: 2 073
Skicka ett meddelande via MSN till Tomas
Standard

nej spårslutsignal finns inte, men denna moderna gula stoppbock kommer soon(tm):


Tomas

Tomas besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-11-10, 08:28   #7
agdor
Senior Member
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Söderfjäll Väddö, , Sweden.
Inlägg: 130
Standard

Tack emges. Jag har testat din lösning, och det har klargjort en del angående "AI Travel Direction Marker". Frågan man kan ställa sig är, varför inte Auran låter tåget läsa av markern, även om tåget redan står på spåret när resan startar. Det vore väl lätt, rent programmeringsmässigt...

Jag återkommer till min fråga >1< här ovan, den om halva hastigheten:

Det verkar som om det är helt slumpmässigt om ett tåg ska köra med hel- eller halvfart. Min testbana är i form av en åtta (8). Om jag låter förarna köra varv efter varv, så styr slumpen vilken fart de använder. Och detta även om de kör på samma spår som förra gången. Men jag måste erkänna, att jag inte testat helt vetenskapligt än. Signalerna kan ha ställts om av ett annat tåg som jag inte ser. Tror jag ska skapa en rutt med helt kontrollerbara förutsättning, så får vi se om jag begriper det här...

Det är när du gör misstag som du lär dig något... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
agdor besöker inte forumet just nu  
Stängt ämne


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 11:30.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009