Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > Scenarios och scripts

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2017-02-07, 22:11   #1
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 350
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av leoj Visa inlägg
I have a dream that one day an ATC panel should be exist inside the cabin.

Nåja..
Vore kul att det finns en 3d-panel som man kan lägga till via en punkt som gör att det går att stoppa in ATC i loken på riktigt
Alla funktioner kanske inte behövs vara fungerande, men det vore roligt med exempelvis förvarningsfunktionen för förvarning av hastigheter samt att hastighetsöverträdelse fungerar

Tror detta skulle vara ypperligt att implementera tillsammans med ett nytt signalsystem istället för att anpassa den efter ett befintligt
Det roligaste skulle ju vara att ha en ATC-panel direkt i hytten, men problemen är fler än vinsten med en sådan lösning. Bl.a så måste varje hytt som görs anpassas för en ATC-panel och också för mitt script. Risken är också att panelen blir så liten att det blir svårt att se vad som faktiskt händer. Dessutom går det inte att se en inbyggd ATC-panel om man kör utanför cab-vyn.
Istället är tanken att lägga en ATC-panel ovanför "schemaremsan" där jag tror den syns bäst och är minst i vägen, kommer säkert gå att flytta den om man vill. Tanken är att alla funktioner ska fungera, dock inte direkt förstås eftersom ATC:n i sin utformning är ganska lätt att förklara men svår att projektera...!
Jag kommer att berätta mer snart om hela ATC-systemet!

Det har varit planen hela tiden att ha ett helhetskoncept med alla de delar som jag nämner i första tråden, sedan så kommer man på mer och mer och mer...

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2017-05-24, 02:59   #2
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 350
Standard Tavlor, kan det va något?

Nu har jag varit tyst (oroväckande) länge i denna tråden, det kanske föranleder någon att tro att mitt Signalsystem ligger i träda? Inte ens nära!!
Ibland när man håller på och inför nya saker så kan man spela spratt med sig själv och få ägna sig åt lite opåkallad felsökning. Efter det så blev jag lite trött på programmeringen och har spenderat ett par veckor åt att bygga på "Demobanan" och har ju också varit involverad i STL:s tavelsystem.
Men innan det, så har jag hållit på med två huvudsaker, baliser och mitt eget tavelsystem, men även en del annat smått och gått...
Eftersom diskussionen om STL:s tavelpaket är i full gång så tänkte jag berätta om mitt system som i stort är klart.

Jag nämnde i min föregående tråd lite om mitt Tavelsystem, så det kanske blir lite upprepningar, men nu har jag bilder!! Skälen till varför mitt system skapas, nämns i en post strax ovanför denna.

Alla objekt som jag gör eller som jag scriptar kommer att vara namngivna med ett "HB" först, tydligt och lätt att hitta. Tavlorna kommer att heta "HB T typavtavla".
Mitt tavelsystem innehåller, just nu, tre taveltyper (kanske blir fler, håller på och funderar på vad som är bäst):
  • HB T Försignalbaliser
  • HB T Hastighetstavla
  • HB T Orienteringstavla
Dessa tavlor är samma som finns i STL:s tavelpaket och kommer antagligen att ha "dependencies" mot deras paket.

Vi börjar väl med huvudbilden och ett gäng förklaringar:
Tavelsystemet OT.jpg
I STL:s tavelpaket så skulle tavel-kombinationen bestå av fyra separata tavlor, i mitt system är det en tavla!
I propertyrutan syns de olika inställningarna för tavlan.
Inom den blåa rektangeln är olika justeringsalternativ, de kanske är självförklarande men nämner ett par. Den övre i mitten, "Avstånd från spårmitt" har bara två alternativ (syns längre ner), eventuellt ska det även gå att placera tavlan mellan dessa värden.
"Höjd över RöK" är tavlans höjd och dessa mått är de som är grundinställningen i BVF/TDOK och ska normalt inte behöva ändras, vilket är en skillnad mot STL:s paket.
"Längs spåret" är till för att finjustera positioneringen, tex vid placering mot Ktl-stolpe.
"Tavelavstånd" är glipan som är mellan varje tavla (ska tas bort på de som inte har tilläggsatavlor), grundinställning 5cm (syns nedan) justerbart från 1cm till 20cm.

Alla positioneringar räknas ut automatiskt, och det är sällan som några justeringar kommer att behöva göras. I tråden "Tavlor, tavlor och tavlor" finns några fler bilder, bl.a på tavlor placerade på snedsträva, automatiskt uträknat.
Behöver dock ordna fästen för KTL montage.

Den gula rektangeln är information om tavlans ATC-beroende och är (just nu) endast informativt!

Den röda rektangeln talar om vilken typ av Orienteringstavla det är och det går att ändra vilken typ av tavla som ska användas.
Verkligt avstånd används till den länkade Balisgruppen, om sådan finns.

Den gröna rektangeln visar de val som är gjorda på varje position för denna tavla.
Hos Orienteringstavlan bestämmer den första positionen tavlans funktion, vad den orienterar för, och de andra positionerna är tilläggstavlor för den funktionen.
Hastigheten kan i vissa fall bestämma vilka tavlor som kan väljas efteråt.

Här syns de val som går att göra för position 1.
Tavelsystemet OT val.jpg
Det är bara tavelkombinationer som är giltiga som finns att välja, vilket också är ett stort skäl till att jag gjorde mitt system.
Även inom de giltiga kombinationerna är antalet kombinationer minimerade, dels för enkelhetens skull och också för att stävja den "konstnärliga friheten"!

Exempel: På bilden överst går det inte att skifta position mellan "Avståndstavlan" och "ATC Överskridande", däremot så kan man ha "ATC Överskridande" på position 2 men inte någon mer tavla än piltavla vid avvikande placering.

Alla tavelstorlekar och taveltyper bestäms automatiskt beroende på valen som görs.

Även Förvarningstavlan är en Orienteringstavla!
Tavelsystemet FvT.jpg
Den har dock inga val för tilläggstavlor och finns bara på banor med ATC under givna premisser.

Denna kändis har en egen Taveltyp hos mig!!
Tavelsystemet FFSi.jpg
Inga val för tilläggstavlor och finns bara på banor med ATC och all information sker via länkade baliser.

Ett par bilder på Hastighetstavlan.
Tavelsystemet HT val.jpg
Valen som finns att göra är beroende på den inställda hastigheten och då också vilken typ av tavla som visas..
Tavelsystemet HT.jpg
Här syns också tavla i brygga!

Kan nämna att även signalernas placering i höjdled är justerad så att de stämmer överens med föreskrifterna.

Detta tavelsystem ska fungera oberoende av mitt Signalsystem och ska kunna samarbeta med STL:s tavelsystem, eftersom det bara är Hastighetstavlan (Speedbord) som Trainz bryr sig om, men det kommer att krävas (om jag kan göra som jag vill) i mitt Signalsystem, eftersom allting kommer att hänga ihop.

Tavelsystemet är i stort färdigt, ska kolla en del saker och några fler val ska till.

Tror det va allt om tavelsystemet...

Vad har jag mer hållit på med?
Jag har programmerat balis-delen av ATC-systemet, men det tänker jag berätta mera om i ett separat inlägg!

Sedan har jag en lista som jag betar av, tre punkter bockas av, två tillkommer... Så det går sakta framåt kan man säga.

Jag håller på med ett verktyg för att underlätta placeringen av Trackside objekt.

Jag har utvecklat mitt växelscript till de elektriska (centralstyrda) växlarna.
Jag använder LAn:s växlar från STL:s hemsida.
Detta är ett kollage på lite exempel:
Vx propertyrutan.jpg
I den övre gruppen skrivs hastigheten in i varje läge, grundinställningen syns i den övre bilden. Detta är dock icke giltigt, som synes i texten.

Antalet växeldriv och avståndet mellan dessa räknas ut automatiskt, tyvärr så finns det inget sätt att veta hur motordrivet(växeln) placeras ut och driven kan då hamna i fel riktning. Genom att klicka i rutan så ändras positionen hos driven.
Det finns också ett val att ändra slipersavståndet, det bero på att det verkar inte vara något spår (som jag har kollat) som har ett korrekt slipersavstånd och då går det att ändra för estetikens skull.

Antalet motordriv bestäms automatiskt, och går bara att ändra vid lägre hastigheter.
Men jag vill ha ett växeldriv även fast det är en 70-växel?
Inte möjligt, fast ändå är det det! Kolla på den mellersta bilden i kollaget, låt säga att vänsterläget slutar i en stoppbock (skyddsväxel), då kan man välja 40km/h och ändra till ett driv. Växelns andra ände (A Vx101b i detta fall) ser då ut som på bilden för korrekt säkerhet, helt enligt regelboken, förutom att det saknas TKK!!
Vx driv.jpg
Observera att hastighetsvalen som görs endast påverkar och krävs för mitt system, i övrigt är det ett sätt att slippa lägga ut flera objekt i onödan.

Dessa objekt som jag håller på med nu, kommer att släppas någon gång efter att SP2 har kommit, och objekt, koder och dylikt är kollat.

Om det kommer att bli SP2 krav på hela Signalsystemet det vet jag inte i skrivande stund, men om jag gör egna objekt senare så blir det garanterat så och om SP2 är den snabbaste och stabilaste versionen så finns det egentligen ingen anledning att lägga sig lägre...!

Just nu håller jag på att testa STL:s vägskydd ihop med mitt system vilket innebär att "oegentligheter" har upptäckts, återkommer med det efter mera byggande och testande.

Hela Signalsystemet kommer att ackompanjeras av en Manual som kommer att beskriva allt på en Guide nivå och i de flesta fall även en detaljerad nivå, som en referens del. Jag förutsätter att alla som tar del av mitt Signalsystem kommer att läsa alla drygt 500 sidor...

Tror det var allt för nu...

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2017-05-24, 17:54   #3
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Mycket imponerande!

Tycker bra om dina idéer om att hjälpa byggarna på traven genom att endast tillåta inställningar som är korrekta och att skiva ut information i propertyrutan.

En av de största anledningarna till folk att vilja gå över till detta system från STLs moderna system är ju felen som uppstår när man satt ut för många signaler på en bana och meddelandesystemet brakar ihop. Har du stresstestat detta system för att se om det klarar större banor än STLs? Borde inte vara något problem tycker jag, om du gjort det på ett effektivt sätt från början.
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2017-05-24, 20:46   #4
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 869
Standard

Oerhört imponerande! Tavlorna är väl på ett liknande sett som STW's gamla tavlor var, att det var ett objekt och i det valde man tilläggstavlor mm. Väldigt praktiskt och väldigt få objekt att hålla på med! Är väldigt intressant att följa dina framsteg Håkan.
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2017-05-25, 17:45   #5
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 350
Standard

Tackar, tackar korvtiger och Jockes!
Alltid trevligt och uppmuntrande med positiva kommentarer, vilket gör det enklare att fortsätta med projektet. Konstruktiv kritik, frågor och önskemål är också välkommet förstås.

Stw:s tavelsystem känner jag inte till, men verkar nog som de liknar varandra.
Jag har ju några filosofier i mitt projekt, vilket säkert framgår av tidigare inlägg, men en filosofi är att ju färre objekt som användarna behöver lägga ut ju färre objekt blir det att ställa in och färre objekt för Trainz att hantera. Detta borde ge ett effektivare byggande och också kanske ett snabbare Trainz.

En annan filosofi, som korvtiger är inne på, är att hela systemet ska vara lätt att använda, det innebär inte att det inte kan vara komplicerat att skapa verklighetstrogna banor, utan att jag tillhandahåller hjälp direkt i propertyrutan på vad som kan/får göras och försöker påpeka vad som orsakar eventuella problem direkt vid byggandet, en del syns i de tidigare inläggen. I många fall är det dock upp till byggarna att bygga på ett korrekt vis eftersom det inte går (eller är väldigt svårt) att kontrollera förhållanden mellan objekten.

Grundtanken är att även med väldigt lite kunskap om järnväg eller vissa specifika tekniska detaljer så ska man kunna bygga en fungerande svensk järnväg, bara man följer de regler, föreskrifter och konventioner som kommer att redovisas i den medföljande Manualen.

Manualen är tänkt att innehålla minst tre viktiga delar (säkert fler).
  • Råd och tips om hur man använder Trainz och också hur man ersätter en bana med STL:s system mot mitt. Denna BÖR läsas...
  • En Guide-del där systemets komponenter gås igenom och där man får veta hur saker och ting kopplas ihop till en fungerande enhet. Varje del (signaler,tavlor, osv) kommer att ha en egen del. Denna SKA läsas...
  • En Referens-del som går in i detalj i många aspekter av signalsystemet. T.ex så kan det finnas listor på vilka tavelkombinationer som finns, vilka avstånd som signalerna ska stå på, hur linjeblocket fungerar osv. Denna del kommer säkert att byggas på efter hand. Denna del kommer att vara direkt kopplad till Guide-delen för enkel åtkomst.
Jag kommer antagligen också att införa information om de delar som samarbetar med mitt signalsystem utifrån. Det tydligaste exemplet är STL:s vägskydd.

Stresstestat har jag egentligen inte gjort, men jag kodar med en lite annan filosofi än svenolov. Jag skickar väldigt få meddelanden och använder mera direkta anrop mellan objekt.
Om min kod är effektiv eller om banan bara är för liten än, det är jättesvårt att veta. Dock så är jag inte så snäll mot datorn, just nu har jag 15 program inklusive Tane och det rullar på bra tycker jag, visserligen är inte Tane inställt på högsta men nästan!

Jag har dock jämfört den banan som jag skickade till dig korvtiger, när vi håll på med "message buggen" mot demobanan.
Originalbanan har: signaler 447st och växlar 141
Demobanan har: signaler 245st och växlar 70

Jag är ju inte riktigt där än, men kommer komma dit med lätthet och ska bli väldigt intressant om det blir några problem då!!

Arbetet fortsätter...

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2017-06-24, 03:14   #6
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 350
Standard Lite sill på laxen eller nått sånt...

Eftersom SP2 har varit i flaggorna så har det inte blivit något direkt nytt programmerat sedan sist, utan lite små fixar, testande och byggande När nu SP2 har landat så blir det en hel del testande av det som hittills är gjort för att se om det är något som behöver skrivas om, och också för egen del att se om jag har möjligheten att skapa och lägga ut 3D-objekt (om de blir bra/snygga är ju en annan sill).

Inatt så tänkte jag bara visa lite av de förändringar som jag har gjort så inte blir så tungt som omväxling!

Först en bild på samtliga val som går att göra vid hastighetstavlan:
T HT Tavelval.jpg
Bilden i en tidigare post visade valen som fanns vid hastighet 110km/h här kan de ses vid 40km/h och då finns samtliga val som kan göras. Den valda hastigheten har den övergripande makten över vilka val som går att göra.
Ett val som inte syns på bilden är piltavlan, den går endast att välja vid högerplacering med pilen åt vänster.

Dessa två bilder visar förändringarna som är gjorda gällande tavlans justering i sidled från spårmitt:
T Justering brygga.jpg
Detta är justeringen om tavlan är placerad i brygga.
Tavlan placeras med centrum 2.25m från spårmitt (hälften av 4.5m som är standardavstånd mellan parallella spår) och går att justera i 1cm steg från 2.5m till 2.0m, dvs inom det fria rummet för Normalprofil K. Skulle knappast tro att den behöver flyttas på...
T Justering stolpe.jpg
Detta är justeringen vid övriga placeringsalternativ.
Tavlan placeras ursprungligen vid centrum 2.75m från spårmitt och kan flyttas till 3.35m med H/V knapparna till vänster. Det går också att justera tavlan med 1cm eller 10cm steg inom dessa avstånd.

Jag nämnde också tidigare att tavlor och signaler (och en del övriga objekt) placeras direkt på ett korrekt avstånd både i sidled och höjdled.
Detta är en bild som visar skillnaden mellan de signaler som följer med STL:s paket och samma signaler med mitt script inblandat!
Signaler.jpg
Till vänster STL:s paket, till höger mitt script med Centrum från RöK på 3.0m.

Eftersom mitt system behandlar signaler på samma vis som verkligheten gör så innebär det att Trainz interna sätt att påverka/ställa signaler till kör bara används när de får tillåtelse att göra så. Detta betyder att signaler på stationer alltid är normalt i stopp. För att de ska gå till kör krävs det en order (detta gäller även en del andra funktioner i systemet), det räcker inte bara med att ett tåg rör sig mot signalen.
För att detta ska fungera så krävs det TKL-funktionalitet och detta har blivit den viktigaste kringliggande funktionen för signalsystemets existens. Eftersom allt hänger ihop så fungerar inte det ena utan det andra!

I Trainz så finns det något som kallas för Interlocking Tower, vilket i mitt tycke är ett omständligt, tidskrävande och omodernt sätt att lägga tågvägar. Mitt system bygger på verkligheten och jag som programmerare gör jobbet åt er! Jag tänkte redovisa en praktiskt skillnad i hur det kan se ut från EN signal till SAMTLIGA signaler som den signalen kan peka mot.

Så här ser den bilden ut:
Tågvägar.jpg
Vad kan man då utläsa av denna bild. Jo, många tågvägar blir det! Dessutom om det vore en medgivande dvärgsignal också så skulle det bli kanske dubbelt så många rörelsevägar.
Man kan se att signal C 51 pekar mot fem stycken signaler (31,33,61,81,83). Men någon kanske undrar hur kan det bli så många tågvägar, räcker det inte med fem stycken!
Det finns två skäl till varför det är så många, dels så kan ni se att det finns en asterisk vid en del nummer. Detta betyder att den tågvägen har en lägre hastighet än den utan asterisk med samma slutpunkt. 51-61 och 51-61* är två olika tågvägar med samma slutpunkt, detta beror på att systemet har hittat flera vägar genom växlar med olika hastigheter.
Det andra skälet är att man kan lägga en tågväg med ALLA deras tågvägar och ALA deras tågvägar osv, direkt från signalen istället för att behöva vänta till att nästa signal syns från lokförarplats. Detta är något som jag har skapat strax innan SP2.

Tänk om man skulle skapa alla dessa tågvägar och ställa upp villkor för fientliga tågvägar, signaler, växlar mm som i Interlocking tower, nu gör jag jobbet åt er istället! Även tågvägsutlösning, hinderfrihetskontroller (även fast det finns dumheter i trainz med det), skyddsträckor, samtidigheter mm sköts helt automatiskt av systemet, allt ni behöver göra är att bygga korrekt...

Detta som syns här är BARA tänkt att användas när man nöjeskör eller testar sin anläggning men villkoren för om en rörelseväg går in eller ej är samma, varesig man kör för nöjes skull eller i arbetet!
När man skapar sessioner så kommer Stationsautomater och TKL-funktionerna att hantera hela rörelsevägs-läggningen baserat på scheman eller andra villkor.

Det blev visst långt inatt också, och ändå fick jag inte med allt...

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2017-09-20, 03:21   #7
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 350
Standard Nästan tre månader sedan sist...

så dags att plåga er lite! Nä, så farligt ska det inte bli...
Först så tänkte jag skriva något i min byggtråd men skriver allt här istället.
Som jag skrev tidigare så har mycket av tiden gått åt till att lära mig om 3D-bygge och mappning, och det blev som jag befarade, ett helt eget tavelsystem med egna tavlor och fästen mm.
Eftersom jag har gjort egna objekt så blev även texturgrupperna omgjorda, där texturerna är baserade på STL:s orginaltexturer (som jag ju redan har pillat på), så framgår det i configen.

I och med att alla objekt är gjorda av överstruken så finns det numera inga beroenden till STL:s grejor i Tavelsystemet.

Jag tänkte visa lite bilder och beskriva vad som har blivit förändrat sedan sist.
Propertyrutans grundutseende, som visas i tidigare inlägg, är inte förändrad, däremot så har det tillkommit lite specialare som redovisas lite senare.

I Tavelsystemet så har det tillkommit några tavelgrupper sedan sist, nu finns följande:
  • Hastighetstavla
  • Orienteringstavla
  • Försignalbaliser(Fiktiv försignal)
  • Systemgränstavla (Ingen koppling till signalsystemet)
  • Rörelsevägstavlor (Är tavla med signalbeteende, ev. fler än S-tavla och Dvsi-tavla)
  • Balistavla (Ingen koppling till signalsystemet)
  • U-tavlor (Ev. koppling till Tkl-systemet)
  • Ploglyfttavla (Ingen koppling till signalsystemet)
  • Ringsträckaskyltar (Ingen koppling till signalsystemet)

Först ett par collage på lite tavelobjekt.
Rörstolpex2.jpg
Ktl-strävax2.jpg
Alla objekt har dimensioner efter verkligheten.
Fästena kommer bara att synas under 100m (exakta avståndet framgår inte) sedan syns bara tavlan och eventuella stolpar. Som det är gjort nu så syns allt utom fästena till "drawdistance" klipper, det går att lösa det ganska enkelt så att objekten försvinner tidigare men det är mycket jobb för ganska liten effekt!

OBS: Om någon vill veta mer om vad jag bluddrar om så skriv en fråga i min byggtråd istället så att denna hålls mera ren för signalsystemet!

När jag gjorde om tavelsystemet så blev det också naturligt att göra en egen "flytt-markör". Eftersom jag länge har tänkt att ha en "ID" symbol på mina objekt, så att de inte misstas för någon annans när man bygger, så fick ID-symbolen hamna som "markör". Jag tänker nog lägga in ID-symbolen på de flesta objekt, så länge som den inte stör arbetet med objekten, även om det är unika objekt, bara för att vara konsekvent.

Jag har också ändrat monteringsalternativen, så här ser de ut nu:
Monteringsalternativ.jpg
Jag har tagit bort "Fyrkantsstolpe" och lagt till "På annan rörstolpe" och delat upp brygg-montagen i Mora- och Fackverksbrygga.
Det kommer troligen att dyka upp lite special-val för vissa tavlor också.

Alla monteringsalternativs positionering utgår från det som står i föreskrifterna, förutom "Ktl-stolpe" och "Ktl-sträva" som är gjorda för att passa på stolparna. Detta innebär att tavlornas placering hamnar innanför det fria rummet vid 2.75m alternativet. Eventuellt ska jag lösa det genom att man kan justera tavlorna på hållarna också (precis som i verkligheten), detta kommer i så fall att ske automatiskt, men man kommer antagligen kunna justera manuellt också.
Tavlor som man kan placera lågt (U, Dvsi mm) och som också kan placeras högt på rörstolpe, justerar sin sidleds-position automatiskt för att klara fria-rummet (och kanske byter tavla också!) när man justerar höjden på tavlan.
Hög Rörstolpe-montering har 3.1m från spårmitt och låg dito har 2.25.

Tavlorna har en inbyggd "offset" vid monteringsalternativen "Ktl-stolpe" och "Ktl-sträva" så att de passar mot kontaktledningsstolparna vid standardhöjden.
Även "På Annan Rörstolpe" har en inbyggd offset så att den automatiskt placeras vid Rörstolpen när man placerar de bägge "ID-markörena" bredvid varandra, som synes på bilden:
Annan Rörstolpe.jpg

Denna typ av montering ger också en specialare i propertyrutan, möjligheten att välja typ av fäste för varje enskild tavla.
PropertyRutan Annan Rörstolpe.jpg
De nya valen är normalt infällda och görs synliga med pilknappen.

Det finns nu två val med placering av tavlor i brygga, detta är gjort för att kunna göra stolparnas utseende korrekt.
Här är två bilder på tavlor i brygga:
Montage i Morabrygga.jpg
Montage i Fackbrygga.jpg

Måtten utgår från Huvudtavlans centrum och mäts till RöK och är 6.5m, och går inte att placera lägre. Eventuella tilläggstavlor placeras under huvudtavlan, skulle den nedre tavlan hamna under det fria rummet (just nu 5.3m, kanske lite för mycket marginal) så justeras alla tavlor uppåt.
Eftersom höjden är olika på bryggorna så är också stolparna anpassade för varje brygga.
OBS: Jag har utgått från STW:s bryggor och stolpar och har bara i enstaka fall kollat mot verkligheten.

Det har också kommit med en skylt i tavelpaketet, denna:
Ringskylt.jpg
Detta är två varianter av fyra på skylten, och som synes på den högra kan man skriva in namn (och position) på den/de vägskydd som tavlan gäller för, bara en bonusdetalj...

Eftersom alla tavlor utgår från en korrekt placering och med inbyggda "offsets" så är behoven av justeringar minimala, skulle tro att det mest behövs mot scenery-objekt eller specialfall!

Detta paket ska vara fristående från mitt övriga signalsystem men kräver mitt scriptbiliotek.
Det kommer inte att släppas förrän tidigast efter att HF1 har kommit ut.

Frågan är om jag ska släppa det utan beta-testning eller om det finns ett par hugade testare där ute... Fler delar ska ju testas senare och framförallt hela Signalsystemet men dit är det ett tag till...

Just nu håller jag på och testar och fixar småsaker, samtidigt som jag skriver den efterhängsna manualen...

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 01:22.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009