Visa ett inlägg
Gammal 2012-08-16, 12:04   #19
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Kul att någon tar sig an an av Svenska Trainz största brister, broar. Liten kort redogörelse om brobyggnad:
Du skall inte ha någon ballast på de spår som går över bron, rälerna ligger på sliprarna, som är kvadratiska med mått om 225x225mm och 2700mm breda. Dessa ligger rakt på brobalkarna och är fastbultade i dessa, så man kan se rakt ned både mellan och bredvid rambalkarna om man kikar ned mellan sliprarna.

Broar med gångbana som på Järlebron så skall gångbanan anbringas på sliprarna, då var tredje sliper är av längre typ, så att den sticker ut (max 2700mm från spårmitt) utanför resterande sliprar och på den läggs gångbanan. Har bron gångbana på båda sidor så blir en sliper vanlig, en utskjutande åt vänster, en åt höger, vanlig, vänster, höger, osv.

Sedan så verkar det som om du fullständigt missuppfattat fackverksprylen. Just nu gör du "korsverksbroar", utan mellanstöttor.
Ta Järle-bron. Se denna bild:
http://www.flickr.com/photos/15523721@N02/2157242549/
Där ser man att öppningen är uppdelad i 8 lika långa öppningar, delade med lodräta stöttor med T-profil. För att vinna stabilitet så har de dessutom tvärstöttor som går in mot mitten på bron, också dessa med T-profil. Notera också att balkplåtarna inte är särskilt tjocka, utan de har en platt ovansida som sliprarna är fastsatta i, samt en platt undersida för att fästa saker i. Alla balkbroar är i princip av denna I-profil, fast utan bågen. Sedan mellan varje fack så går det tunnare stöttor mellan balkplåtarna, men av rätt tunn profil.
Notera dessutom hur det är brospannen som har två utskjutande balkar, som den vilar på mot dels brostödet på rullar för att kunna röra sig i längdriktningen pga värmeutvidgningen och hur den vilar på samma sätt på en urtagning i stenfundamentet på landfästet. Bron ligger egentligen helt löst på dessa om man bortser rälerna som sitter ihop.
Sedan har vi brostödet som är av fackverkskonstruktion med kors, men som du ser så har den en mellanliggande vågrät plåt mellan varje kors, så den delas fortfarande upp i fack.

Bild på annan fackverksbro, med stående valv:
http://www.smj.org/wp/wp-content/upl...er_2011_02.jpg
Zick-Zack-varianten:
http://www.hansbroman.se/bilder/H030704.jpg
http://www.hansbroman.se/bilder/H030706.jpg

I banläran finns flera ritningar, sektioner m.m, på broar, både fasta och öppningsbara, hojta till om du vill ha något avfotograferat, så slipper du att bygga fel och ändra hela tiden!
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat