Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > DTG - Train Sim World TSW / TSW2 > 3D-design - DTG - Train Sim World

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2021-04-17, 12:37   #46
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 771
Standard

Kul att du jobbar på med detta!

Jag hoppas ju fortfarande på en dvärgsignal som fungerar bättre...

Men det kan väl inte skada att fixa till plankorsningarna också, även om jag tycker de funkar rätt bra, i alla fall så länge man inte har för komplicerade spår eller korsningar nära varandra. Som det är nu måste man ju vara väldigt försiktig med var man placerar VF-länkarna för att korsningen ska fungera och inte orsaka problem med närliggande korsningar som kan göra att allt hänger sig. Vore bra om man fick en lösning som var lite mer robust!

Vad gäller det vita blinket, har du kollat hur det är kodat i originalscripten? Jämfört med det röda blinket? Jämfört med andra signaler (t.ex. försignaler som ju blinkar)? Det känns som att just den biten borde vara ganska enkel att lösa, men det är lätt att missa nån detalj i scriptet vilket jag upptäckte flera gånger när jag fixade olika signalvarianter.
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-17, 17:25   #47
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Kul att du jobbar på med detta!

Jag hoppas ju fortfarande på en dvärgsignal som fungerar bättre...
Det får komma senare. Jag har kört fast där somsagt.

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Men det kan väl inte skada att fixa till plankorsningarna också, även om jag tycker de funkar rätt bra, i alla fall så länge man inte har för komplicerade spår eller korsningar nära varandra. Som det är nu måste man ju vara väldigt försiktig med var man placerar VF-länkarna för att korsningen ska fungera och inte orsaka problem med närliggande korsningar som kan göra att allt hänger sig. Vore bra om man fick en lösning som var lite mer robust!
De har aldrig funkat för mig, inte alla delar iaf. I värsta fall kraschar spelet.

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Vad gäller det vita blinket, har du kollat hur det är kodat i originalscripten? Jämfört med det röda blinket? Jämfört med andra signaler (t.ex. försignaler som ju blinkar)? Det känns som att just den biten borde vara ganska enkel att lösa, men det är lätt att missa nån detalj i scriptet vilket jag upptäckte flera gånger när jag fixade olika signalvarianter.
Jag har kollat i orginalscripten och i andra signaler, men flyttar jag runt på kodavsnittet som tar hand om blinkningar så läggs det av. Jag minns att det gav mig ett felmeddelande förr att dtime var ett nil-värde, vilket spelet inte godtog. Men den felet tycks sluta dyka upp nu.

Annat problem är att få med bomdrivshusen utan att bommarna ska sluta animera eller blinka. :/ Animerade objekt verkar inte stöda child-objekt i sin tur och gör jag det omvänt så bommarna är child-objekt så slutar de blinka och endast ett bom animerar sig.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-17, 18:03   #48
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 771
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av ADDE Visa inlägg
De har aldrig funkat för mig, inte alla delar iaf. I värsta fall kraschar spelet.
Vad exakt är det som inte funkar?

Korsningarna ska fungera om man har rätt script (tyvärr cirkulerar det en del gamla versioner med felaktiga script), men det finns vissa begränsningar. Finns det växlar mellan VF-signal och korsningen kan det vara så att korsningen inte aktiveras/avaktiveras korrekt beroende på att växeln ändrat läge exempelvis.

Tänk också på att aldrig starta ett scenario direkt från route/scenario editor för då initieras inte signaler på rätt sätt. Det är extra tydligt vid plankorsningar som inte alls funkar som de ska om man startat från editorn.
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-18, 23:52   #49
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Vad exakt är det som inte funkar?

Korsningarna ska fungera om man har rätt script (tyvärr cirkulerar det en del gamla versioner med felaktiga script), men det finns vissa begränsningar. Finns det växlar mellan VF-signal och korsningen kan det vara så att korsningen inte aktiveras/avaktiveras korrekt beroende på att växeln ändrat läge exempelvis.

Tänk också på att aldrig starta ett scenario direkt från route/scenario editor för då initieras inte signaler på rätt sätt. Det är extra tydligt vid plankorsningar som inte alls funkar som de ska om man startat från editorn.
Du ser, det är onödigt krångligt och obsolet. för projekt mälardalen så har dessa varit en av orsakerna till att jag inte kan läsa in rutten. så målet med det jag gör är att skapa enklare och stabilare assets för att snabba upp ruttbyggen.

Iaf. lite progress. men hjar problem med bommarna, försöker förklara så gått jag kan när jag skapade en ny tråd här: https://forums.uktrainsim.com/viewto...f=370&t=153546
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-19, 21:33   #50
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 710
Standard

Om du ändrar skripten så skapa nya filnamn så de inte skriver över befintliga filer. Det blir risk att förstöra mina rutter.
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-20, 01:04   #51
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

alla mina filer får nya filnamn och hamnar under SummerADDE/SwedenV2.

Järnvägskorsningen som jag snickrar ihop kommer fungera väldigt annorlunda i editorvyn.

Nu har jag kommit så långt att alla 4 bommar och X-signaler, samt 2st V är på plats och fungerar... Det som återstår är då följande:
-Trimma parametrar så anläggningen simulerar som i på verkligheten.
-Fixa VF-signaler som ska fungera med korsningen. (De gamla järnvägskorsningsdelarna kommer INTE funka ihop med denna och vice versa.)

På tal om det så letar jag efter assets likt det jag har skapat ovan. Tips på järnvägsövergångar från 3:e part jag kan ladda ner? i Discord så sa de att sjaelland ska ha vägskydd med VF-motsvarande, men vart laddar jag ner det?
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-20, 15:32   #52
mibl
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Jönköping
Inlägg: 257
Standard

- felpost -

Senast redigerad av mibl den 2021-04-20 klockan 15:34. Anledning: Felpost.
mibl besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-21, 22:58   #53
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Alla objekt på plats. scriptning återstår.

To-do list:
1. Programmera in VF-signalerna
2. Lösa problem med att de vita lamporna inte blinkar när bommarna är inaktiva. (kan även påverka VF-blink)
3. se om jag kan få till en fördröjning på vänster-bommarna.
4. Se om trigger kan bli hastighetsbaserad istället för att ha en fast avstånd.

Sen är det tags att ta fram varianter av denna.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 20210421222415_1.jpg (267.4 KB, 114 visningar)
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-22, 02:19   #54
Hgv
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 771
Standard

Det är ju viktigt att ringsträckan kan göras flexibel om man vill få en realistisk korsning. IRL sker det ju när tåget passerar en spårledning som sitter på väldigt olika avstånd beroende på hastighet, typ av vägskydd m.m.

Den bästa lösningen är nog om signaleringen kan sättas igång av en länk på spåret, ungefär så som sker idag med VF-signalerna. Då kan den placeras på lämpligt avstånd vilket förstås varierar från korsning till korsning. Däremot kanske länken inte behöver vara direkt kopplad till VF-signal då ju många korsningar saknar VF och länken måste vara placerad någon kilometer eller mer från signalen. Kanske länken kan kopplas till ett signalskåp som placeras ut vid länken (lättare att hitta än en begravd VF-signal)?

Nu till nåt helt annat:
Att använda Approach Control-funktionen för att få en signal att bete sig på olika sätt var en väldigt smart idé. Från början fattade jag nog inte riktigt att det "bara" är ett sätt att kunna välja olika egenskaper för signalen utan jag trodde det hade något specifikt med just "approach control" att göra. Tack för tipset!

Jag provkörde ett scenario på Malmbanan och låg bakom ett långsamt malmtåg då jag höll på att köra mot rött när mellansignalen visar "kör" med utfartsblocket i "stopp". Dvs "kör vänta kör" i infartssignalen, nästa signal som är en H2 visar "kör" och nästa H2 efter bara ca 300 m visar "stopp". Så kan man ju inte ha det tänkte jag, så jag såg till att göra nåt åt saken!

Min första tanke var att skapa en ny variant av H2 och H3 med ändrat script som ställer signalen till stopp när nästa signal visar stopp. Men det skulle bli många signaler att byta ut! Då kom jag på att Approach Control-funktionen kanske kunde lösa problemet. Resultatet blev en smärre ändring i scripten för H2 och H3, vilket innebär att man inte behöver byta ut några signaler och befintliga signalers funktion påverkas bara om man går in och bockar för "Approach Control" i signalens egenskaper.

Jag lade till de här raderna i scripten:

Kod:
	elseif Call ( "GetLinkApproachControl", gConnectedLink ) ~= 0 and gExpectState == STATE_STOP then
		newSignalState = STATE_STOP
Alltså, OM "Approach Control" är valt så kommer signalen gå till stopp när nästa signal är i stopp.

Jag har nu "utrustat" alla mellansignaler som står före utfartsblocksignaler på Malmbanan på detta sätt och provkört, och det fungerar fint. Nästa steg blir att utrusta Jönköpingsbanan på samma sätt.

Tänker också att "Approach Control", "Limited Aspect" och "GetLinkFeatherChar" kan vara användbara om man vill göra signalers funktion mer flexibla som du redan varit inne på Adde! Det gäller bara att komma fram till i vilken utsträckning man behöver göra nya signaler och i vilken utsträckning man kan uppdatera scripten så att redan utplacerade signaler kan ges ny funktionalitet vid behov, utan att påverka de signaler som man inte vill ska ändras.
Hgv besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-22, 13:15   #55
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Det är ju viktigt att ringsträckan kan göras flexibel om man vill få en realistisk korsning. IRL sker det ju när tåget passerar en spårledning som sitter på väldigt olika avstånd beroende på hastighet, typ av vägskydd m.m.

Den bästa lösningen är nog om signaleringen kan sättas igång av en länk på spåret, ungefär så som sker idag med VF-signalerna. Då kan den placeras på lämpligt avstånd vilket förstås varierar från korsning till korsning. Däremot kanske länken inte behöver vara direkt kopplad till VF-signal då ju många korsningar saknar VF och länken måste vara placerad någon kilometer eller mer från signalen. Kanske länken kan kopplas till ett signalskåp som placeras ut vid länken (lättare att hitta än en begravd VF-signal)?
Jadu, jag står inför ett vägval efter om jag ska gå efter realism eller om jag ska göra som alla andra och skapa något enklare. Fördelen med det senare är att jag behöver inte skapa så många varianter då.

Citat:
Ursprungligen postat av Hgv Visa inlägg
Nu till nåt helt annat:
Att använda Approach Control-funktionen för att få en signal att bete sig på olika sätt var en väldigt smart idé. Från början fattade jag nog inte riktigt att det "bara" är ett sätt att kunna välja olika egenskaper för signalen utan jag trodde det hade något specifikt med just "approach control" att göra. Tack för tipset!

Jag provkörde ett scenario på Malmbanan och låg bakom ett långsamt malmtåg då jag höll på att köra mot rött när mellansignalen visar "kör" med utfartsblocket i "stopp". Dvs "kör vänta kör" i infartssignalen, nästa signal som är en H2 visar "kör" och nästa H2 efter bara ca 300 m visar "stopp". Så kan man ju inte ha det tänkte jag, så jag såg till att göra nåt åt saken!

Min första tanke var att skapa en ny variant av H2 och H3 med ändrat script som ställer signalen till stopp när nästa signal visar stopp. Men det skulle bli många signaler att byta ut! Då kom jag på att Approach Control-funktionen kanske kunde lösa problemet. Resultatet blev en smärre ändring i scripten för H2 och H3, vilket innebär att man inte behöver byta ut några signaler och befintliga signalers funktion påverkas bara om man går in och bockar för "Approach Control" i signalens egenskaper.

Jag lade till de här raderna i scripten:

Kod:
	elseif Call ( "GetLinkApproachControl", gConnectedLink ) ~= 0 and gExpectState == STATE_STOP then
		newSignalState = STATE_STOP
Alltså, OM "Approach Control" är valt så kommer signalen gå till stopp när nästa signal är i stopp.

Jag har nu "utrustat" alla mellansignaler som står före utfartsblocksignaler på Malmbanan på detta sätt och provkört, och det fungerar fint. Nästa steg blir att utrusta Jönköpingsbanan på samma sätt.

Tänker också att "Approach Control", "Limited Aspect" och "GetLinkFeatherChar" kan vara användbara om man vill göra signalers funktion mer flexibla som du redan varit inne på Adde! Det gäller bara att komma fram till i vilken utsträckning man behöver göra nya signaler och i vilken utsträckning man kan uppdatera scripten så att redan utplacerade signaler kan ges ny funktionalitet vid behov, utan att påverka de signaler som man inte vill ska ändras.
Jomen precis! Intressant lösning där. Jag har ju fasstnat på "GetLinkFeatherChar" och får inte det att fungera som tänkt, men ska ta nya tag och testa mig fram när plankorningen är klar.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-23, 17:16   #56
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 710
Standard

Går det med 4-spårskorsning i Säffle? Det är omöjligt att fixa där. Har försökt i fyra dagar.
Titta efter via google maps
Bara en V-signal.
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-23, 18:16   #57
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Vet du hur man sätter upp plankorsningarna på Bergensbanen?

Det är så det kommer bli med dessa!

dvs. oändligt antal spår, stoppar biltrafiken, stör ingen annan signalverksamhet och du kan flytta och gömma undan individuella objekt.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-23, 19:35   #58
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 710
Standard

Till Bergensbanen använder jag moderna tyska korsningar.
Till Thn använder jag även tyska där det är trångt mellan korsningar.
För att stoppa bilar tar jag historiska bommar och gömmer dem under marken.

I Säffle är fyra spår och signalerna SE-22 och SE-32 som är problemet. Deras länkar är för få. Max till två spår. Skulle ha fler länkar.
Hoppas du förstår dessa vad jag menar.
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-24, 16:23   #59
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 710
Standard

Hej!
Jag lyckades med korsningen, men bara på två spåren som är aktiverade. De yttre spåren är verkningslösa.
Om du lyckas med enkla korsningen är verkligen välkommet. Då byter jag ut dem.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 20210424160032_1.jpg (210.4 KB, 75 visningar)
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2021-04-26, 00:56   #60
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Södermalm
Inlägg: 1 319
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Jag har tydligen gjort nåt fel för spelet kraschar när jag försöker läsa in assets relaterat till bommarna och jag vet inte vad (out of memory)

Jag kom så långt men jag har inte tålamodet att felsöka när jag inte vet vad som orsakar felet.

Jag ger mig för denna gång och börjar om längre fram när jag får lust. Tills dess får annat kärlek tills vidare.
__________________
Mvh SummerADDE

Mina projekt till TS2020:
-Projekt Mälardalen, Öppet projekt. - Google drive projektmapp
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 17:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009