Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Auran Trainz > Trainz - Allmänt om Trainz

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-12-17, 08:18   #1
Fredrik
Admin & STW-member
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 5 812
Standard Realistiska landskap för nyare versioner av Trainz

År 2004 gjorde Mats (signaturen Emges) en mycket bra instruktion om hur man använder ett program som heter Radio Mobile för att skapa realistiska landskap i Trainz.

Sedan dess har mycket hänt. Vi har nyare versioner av Trainz, vi har kraftigare datorer, vi har mer tillgång till data från internet och mycket mera.

Vi (Benkegbg och Nils Blid) har tillsammans satt ihop en ny användarhandbok på basis av den som Emges publicerade för 6 år sedan. Vår förhoppning är att den kan vara till hjälp så att du kan skapa landskap så nära verkligheten som det går. Vi kan dock inte utlova att det stämmer på pricken. Detta på grund av begränsningar i Radio Mobile och de data som satelliten har fångat upp.

Har du frågor är du välkommen att maila till oss eller posta frågor i forumet. Lycka till med ditt byggande!

Bengt Ståhl och Nils Blid
December 2010

Nedladdning här ---->>> Ladda ner manualen här
__________________
Fredrik
Din lokala fotograf - www.brightphoto.se
Fredrik besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 19:10   #2
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 105
Standard

Det fanns en sak i den gamla "Tutan" som jag saknar i den nya, nämligen avsnittet om hur man anpassar "Board"-storleken, tyvärr har jag "städat" bort den från min dator.
Skulle någon som möjligen har den kvar kunna lägga upp den igen!?
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn
lan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 20:12   #3
Bengan
Hjälpsamfotograf & Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Huddinge, Sweden.
Inlägg: 6 188
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av lan Visa inlägg
Det fanns en sak i den gamla "Tutan" som jag saknar i den nya, nämligen avsnittet om hur man anpassar "Board"-storleken, tyvärr har jag "städat" bort den från min dator.
Skulle någon som möjligen har den kvar kunna lägga upp den igen!?
Kan det vara denna, som du tänker på.

http://www.e-buzz.se/forum/showthrea...ght=radiomobil

http://www.stw.se/tutorials/dem/dem_tut1.html
__________________
Bengan
Bengan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2012-06-23, 06:34   #4
benkegbg
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Fort McMurray, Alberta, CANADA
Inlägg: 1 114
Standard För små kartor?

Hej!
För er som upplever att kartorna är mindre än i verkligheten så kan det bero på inställningarna du gör i Radio Mobile. I vår handledning börjar vi med en liten karta, men på sidan 11 står värdena som jag själv använder.
Hälsningar
__________________
Benkegbg

Är president i Bensland. Ett land där ALLA älskar att åka tåg.
benkegbg besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2012-06-23, 09:29   #5
coffiehans
Medlem
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Falun
Inlägg: 249
Standard

Hej alla Trainzare å god fortsättning på Midsommar.
Tänkte tala om att jag mäter ut 9400 meter till nästa
lat å long, Då får jag en exakt tillpassning av kartorna.
Nils å Bengt kan väl testa detta så att det stämmer, Så
kanske dom kan lägga in det i deras utmärkta guide.
Å till Bengt angående svarta rutor det får jag också men då
ritar jag ett till blått streck ovanför det andra det får jag göra på alla
kartor jag gör, kanske det är photoshopprogrammet som gör det.

M.V.H
H-E Hedström
coffiehans besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2012-06-23, 10:16   #6
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 030
Standard

Lysande Coffiehans!

Kan du berätta vilka värden du ställer in för Width (pixel), Height (pixel) och Height (km). Mäter du ut avstånder från föregående koordinat och i vilken ungefärlig riktning (norr, söder etc)? Vilken underlagskarta använder du (ex. Eniro).
Svara gärna i den här tråden.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-05-23, 11:51   #7
Bogia
Medlem
 
Reg.datum: May 2013
Ort: Småland
Inlägg: 1
Standard Ts12

Hej, jag är ny Trainzrallare och hittade denna utmärkta guide.
Jag använder Windows7 64 bit, Trainz Simulator 12, Radio Mobile 11.4.1
I stora drag fungerade guiden, men jag stötte på några problem.

1. Texturer (sid 3 i guiden)
Mappstrukturen C:/Program (x86)/Auran/Trainz/Word/Custom att skapa mappen Ground i, finns inte.
I TS12 är strukturen C:\Program (x86)\NV3V Games\TS12\ med undermapparna bin, Builtin, Extras, prebuilt, scripts samt UserData.
Jag hoppade därför över detta steget.
Var ska texturerna placeras i TS12's mappstruktur?

2. Skapa banan med HOG (sid 10 i guiden)
Någon karta i perspektivvy i likhet med bilden "Landsväg och järnväg (t h) möts ..." går inte att se.
Om man zoomar ut maximalt ser man kartan (liten). Zommar man sedan in blir kartan större och större, men ungefär havvägs i zoomintervallet tonar kartbilden ut och man ser bara baseboards rutnät.
Är det någton inställning i Trainz som kan åtgärda detta så man kan ser kartan även i inzoomat läge?

3. Nu skalar vi banan (sid 15 i guiden)
Så länge man inte gör någon filtrering skapas en korrekt mapfile.gnd. Men lägger man in en bild i läge 5 och oberoende vilken filtreringsgrad man väljer så resulterar det i en helt svart bild när man studerar resultatet i Trainz. Det är helsvart oberoende av vilken zoomningsgrad man väljer.
En indikation på att något är fel är att filen mapfile.gnd endast ökar i storlek från 27 kB till 125 kB mot normalt till flera MB.
Kartbilen jag testat med har turkosfärgad linje inritad (RGB 0-255-255, 2 pixel bred).
Vad kan det vara för fel?
Bogia besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-05-23, 16:33   #8
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 030
Standard

Felen lär väl bero på N3v som skapat detta eländiga TRS 2012. Hur man klarar av problemen har jag ingen som helst aning om.

Problemet med TRS 2012 och DEM-bygge har jag inte stött på tidigare. Manualen är gjord för upp till 2010. Möjligtvis kanske det finns något svar i Trainz/Forum, men med min skraltiga engelska är jag chanslös där.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-05-23, 18:29   #9
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 030
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Nils Blid Visa inlägg
Felen lär väl bero på N3v som skapat detta eländiga TRS 2012. Hur man klarar av problemen har jag ingen som helst aning om.

Problemet med TRS 2012 och DEM-bygge har jag inte stött på tidigare. Manualen är gjord för upp till 2010. Möjligtvis kanske det finns något svar i Trainz/Forum, men med min skraltiga engelska är jag chanslös där.

Nisse
Surt svar, ska försöka bättra mig. Börjar bakifrån:

3: Hoppa över filtreringen. Jag har byggt 4 DEM-banor och aldrig använt filtrerings-funktionen. Onödiga baseboard tar jag bort i efterhand. gnd-filen skall vara ett antal mb stor. Minns inte hur stor.

2; Vad jag begriper är att du fått in DEM-kartan i Surveyor. Då skall ju de vanliga Surveyr-lagarna gälla. Att man kan zooma i en bana så att rutmönstret syns har jag aldrig varit med om. Har du prövat att lägga ut ett spår?

1: När manualen gjordes hade inte TRS 2010 kommit. Kollade nu - och det finns inte ett spår av World/Custom i varken tian eller tolvan.. Så det är en bra fråga du ställer. Benkegbg i Kanada får nog rycka in.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-06-14, 18:01   #10
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 500
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Nils Blid Visa inlägg
Surt svar, ska försöka bättra mig. Börjar bakifrån:
1: När manualen gjordes hade inte TRS 2010 kommit. Kollade nu - och det finns inte ett spår av World/Custom i varken tian eller tolvan.. Så det är en bra fråga du ställer. Benkegbg i Kanada får nog rycka in.

Nisse
Hittade en lösning för detta! Öppna Content Mangager, och dra den uppackade mappen "textures" dit, så installeras allt automatiskt.
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-06-16, 17:22   #11
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 030
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
Hittade en lösning för detta! Öppna Content Mangager, och dra den uppackade mappen "textures" dit, så installeras allt automatiskt.
Mycket viktigt - och det skall du, Jockes, ha tack för.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009