Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Övrigt > Off-topic

Stängt ämne
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-03-04, 18:19   #1
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 893
Standard Konvertera från Trainz till MSTS, går det?

OBS! Ämnet skulle vara: Konvertera från Trainz till MSTS och tvärsom, går det? Men det fick inte plats!

Jag känner mig förvirrad av allt jag hört om detta och skulle gärna vilja veta hur det verkligen ligger till.

Har nämligen först hört att det går bra att konvertera till Trainz, men inte alls till MSTS. Sen hörde jag att det gick bra att konvertera åt båda håll. Nu har jag hört att det det är mycket svårt att konvertera t.o.m. till Trainz. Och det enda loket som är konverterat till Trainz är T43. Betyder det att T44, X12, DM3, Ma och Da loken/tågen är helt nya modeller?

Om det är näst intill omöjligt att konvertera åt något håll, går det använda t.ex. samma Gmax-filer/källfiler? Eller måste ett tåg byggas från början till slut åt varje simulator? Går inget att dela på?

Jag tycker ett samarbete (om det går?) mellan Trainz och MSTS bara skulle vara positivt och fler fina modeller skulle kunna avnjutas oberoende av vilken simulator man använder. Är det någon annan som tycker som jag? Är det någon som använder Trainz som inte skulle vilja ha ännu fler fina modeller till Trainz, om det nu skulle gå att konvertera?

Låt oss föra en lugn och sansad diskution om detta. Jag vill bara få veta hur det ligger till, för just nu vet jag inte vad jag ska tro!?

Vill passa på att tacka Janne, för ett rakt bra svar i tråden som jag (enligt andra!) bråkade i.
Samt be tufftuff om ursäkt för att jag gjorde den tråden OT!


http://pirpen.cjb.net/

Edited by - Pierre on 04 March 2003 18:21:30

Edited by - Pierre on 04 March 2003 18:24:09
Pierre besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 18:22   #2
Pson
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Linköping, , Sweden.
Inlägg: 2 663
Skicka ett meddelande via ICQ till Pson Skicka ett meddelande via MSN till Pson
Standard

Hej!

Jag tycker precis som du, Pierre.
Ja, låt oss på ett seriöst sätt nu diskuttera!

Med vänlig hälsning:
Pson

http://www.tagbilder.com
Pson besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 18:32   #3
Fredrik
Admin & STW-member
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 5 812
Standard

Ja det går.

För MSTS måste varje del (hjul, boggie, korg) ha de rätta namnen för att spelet ska klara av modellen (att förstå att just boggien är en boggie). Alla saker måste stå rätt i en hirarki

För MSTS måste alla texturer ha ett speciellt namn för att spelet ska känna av vad det är för textur

MSTS klarar av alpha på fönster rätt av

För MSTS måste du ha olika modeller om du vill utnytta LOD till max


För Trainz måste du namnge olika ställen på loket med "helper points" (attchments points)

I Trainz använder man multi/sub-textures

I Trainz talar man i 3d-progget om var koppling, ljus, hytt sitter (med helper points)

I Trainz specar du ev. LOD genom att märka ut vilka vertices som först skall försvinna vid polygonoptimering

Trainz klarar inte alpha rätt av och ny textursättning med ev. ommappning måste göras

MSTS och Trainz använder helt olika system när det gäller animering. Allt arbete görs var för sig och man kan inte nyttja något från en msts-animering för att använda vid Trainz-animering

I Trainz måste en boggie exporteras som ett helt eget objekt skilt från övriga loket.

I Trainz måste strömavtagaren exporteras som ett helt eget objekt skilt från övriga loket.

Vill man i Trainz ha intriör så att fönstren blir transparanta måste modellen från början vara solid annars är det ett hästjobb att skapa en massa polygoner och sätta ut där fönster skall vara.

Detta är vad jag kan komma på nu när jag går igenom vad jag lärt mig under åren

/Fredrik
Forumvärd
Fredrik besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 18:37   #4
Pson
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Linköping, , Sweden.
Inlägg: 2 663
Skicka ett meddelande via ICQ till Pson Skicka ett meddelande via MSN till Pson
Standard

Men Fredrik, om du tänker efter.

Är det inget bra förslag att två personer sammarbetar vid framtagningen av nya modeller. En gör till Trainz och en till Train Simulator. Man jobbar tillsammans tills man kommer så långt att man måste börja optimera tåget för respektive spel.



Med vänlig hälsning:
Pson

http://www.tagbilder.com
Pson besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 18:46   #5
Fredrik
Admin & STW-member
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 5 812
Standard

Jag personligen vill inte jobba så och det vill jag bli respekterad för.

Men min Z65 för att ta mina modeller nu _kan_ (inte sagt att jag ska) jag tänka mig att skicka till Robban. Tid till att konvertera till msts har jag definitivt inte.

/Fredrik
Forumvärd
Fredrik besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 19:17   #6
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 893
Standard

Självklart ska man respektera om nån inte vill göra modeller till båda simulatorerna!

Men jag förstår inte varför man inte kan samarbeta med någon, som kan bygga till den simulatorn man själv inte vill bygga till?

Du skriver att du kanske kan tänka dig att skicka Z65 till Robban. Varför inte upprätta ett samarbete med honom? Han kan skicka dig, sånt han bygger och du skickar det du bygger till honom. Vore inte det bra? Ni båda skulle tillsammans göra modeller till både Trainz och MSTS!

Allt du skrev om det som skiljer mellan Trainz och MSTS när man bygger, är så klart mycket jag inte fattar något av. Men jag fattar att det skiljer mycket! Är det grundfilerna i Gmax du kan tänka dig och skicka till Robban? Är det dom som kan delas?

Jag vill att detta ska gynna både dom som använder Trainz och dom som använder MSTS. Det är inte meningen att det bara ska gynna en part!


http://pirpen.cjb.net/
Pierre besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 19:30   #7
Fredrik
Admin & STW-member
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 5 812
Standard

Jag bygger på många olika saker.
Just nu har jag ca 5-6 olika lok igång, 4 vagnar, 43 byggnader, 5 stationer. Den älsta modellen är över 1 ½ år gammal..jag bygger när jag har lust och känner för det. Åtskilliga saker frågar jag mig själv om de någonsin kommer bli klara.
Det är en anledning till att jag inte skulle kunna bygga tillsammans med någon då det ställer krav på att man kan leverera och då blir det direkt "måste" över det hela. Det ser redan jag och Janne när det gäller de texturer han gjort/gör till mig. Tappar han fart blir jag hängande och tvärtom...

Däremot som jag tidigare sagt har jag inte stängt dörren för mina lok. Vad som gäller texturer och andra detaljer som andra är inblandade i kan jag inte svara för då jag bara kan svara på mina helt egna saker.



/Fredrik
Forumvärd
Fredrik besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 21:40   #8
tufftuff
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: , , .
Inlägg: 497
Standard

Citat:
quote: Fredrik skrev: Jag bygger på många olika saker.
Just nu har jag ca 5-6 olika lok igång, 4 vagnar, 43 byggnader, 5 stationer. Den älsta modellen är över 1 ½ år gammal..jag bygger när jag har lust och känner för det.
Sååå många prijekt har jag inte på G... men nästan... <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

/tufftuff

tufftuff besöker inte forumet just nu  
Gammal 2003-03-04, 22:18   #9
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 893
Standard

Hej Fredrik!

Du gör helt rätt, man ska aldrig sätta upp tidsplaner för det man bygger. Och det skulle ju inte behövas i ett samarbete mellan dig och Robban heller.

Du och Janne har väl inte några tidsplaner?

Ni bygger i er egen takt och när modellen är i det skick att den andra kan fortsätta att utveckla den till Trainz eller MSTS, skickar ni honom filerna. Sen om det tar några månader eller år innan modellen är klar är oväsentligt, någon dag är den färdig och då finns den till båda simulatorerna!

Ett par frågor till: Går allt att konvertera/bygga om? Eller är det bara vissa tåg/objekt som går?

Vill också säga att jag förväntar mig ingenting. Det är självklart upp till dom/er/ni som bygger. Men jag tyckte det var en för bra idé för att inte diskuteras!

Och om det fungerar som det ska, nämligen att användare av både Trainz och MSTS får fler fina modeller, så vinner vi allihopa på ett samarbete.

Ska det vara riktigt rättvist, så kan man ju skicka över en modell när man fått en. Och sen när dom modellerna är klara till både Trainz och MSTS, skickar man över nästa modell till varandra.




http://pirpen.cjb.net/
Pierre besöker inte forumet just nu  
Stängt ämne

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Konvertera från MSTS till TRS2004 holol Trainz - Allmänt om Trainz 4 2004-05-23 19:23
Önskemål! Skärmdumpar från MSTS och TRAINZ nextuz Off-topic 8 2003-09-10 20:55
Auran släpper PaintShed till MSTS Fredrik MS Trainsimulator - Allmänt om MS Trainsimulator / Open Rails 1 2002-09-16 21:53
Ska försöka göra Y1 till msts! Trigger 3D-design/Ommålningar - MSTS / Open Rails 2 2002-08-23 08:30
Trainz till jul! Fredrik Trainz - Allmänt om Trainz 7 2001-10-02 17:20



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:55.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009