Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Allmänt > Allmänt om tågsimulatorer

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2016-01-07, 11:21   #1
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 113
Standard Konvertera MSTS objekt till RW

Hej!
Jag undrar om det går bra att konvertera MSTS objekt till RailWorks.
Wase håller på bygger snööverbygg åt VBSR8 http://www.e-buzz.se/forum/showthrea...716#post299716
Så kanske kan Wase konvertera objekten till RW.
Totte besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2016-01-07, 14:31   #2
Mazz
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Vendelsö
Inlägg: 4 398
Standard

Konvertera mellan simulatorerna går inte " i princip".

Har man källfilerna, så kan man alltid exportera till den simulator man vill exportera till. Varje simulator har dock sina dialekter på hur saker är strukturerade, så det gäller att konstruktören antingen själv skaffar sig kunskap om att exportera till flera simulatorer eller skickar över sina källfiler i bra format till någon annan som då kan exportera till annan simulator.

Jag har ju exporterat saker till RW som jag tidigare gjort till MSTS, så det är i sig ingen större konst. Men man måste ju veta hur man ska göra till resp. simulator.

Så vad gäller snööverbyggnaden så är det bäst att Wase själv svarar för vad som är möjligt.
__________________
/Mazz

www.banbyggarna.se ... ... ... www.nbvj.se
Mazz besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-08, 15:14   #3
wase
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Haninge och Västervik, Sweden.
Inlägg: 458
Standard

Hej.
Genom att använda 3-D Crafter 9 kan man importera -dst filer från TSM.
Sen skall man kunna exportera till RailWorks format.
Jag testade 3-D Crafter 9 "free edition" igår och importen av TSM objekt funkar.

http://amabilis.com/products/

MEN, om man skall exportera till RailWorks så måste man köpa 3-D Crafter 9 PRO som har den exporteringsfunktionen.

Vilket filformat använder Ni på objekt i RailWorks?

//Wase
wase besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 02:43   #4
Mazz
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Vendelsö
Inlägg: 4 398
Standard

Filformaten som RailWorks använder sig av är ju deras egna. Så för att få ut nått från TSM (som väl inte kan exportera till RW??) så behöver det gå via nått lämpligt 3D-program med exporteringsmöjligheter till RW. 3dsmax och 3DCanvas är de jag spontant kommer på.

Det finns säkert fler, t.ex den du nämner men jag känner inte till dess möjligheter. Jag har snöat in på 3ds, mest för att det är den jag råkar ha.

Så om TSM kan exportera arbetet i nått standardformat, så skulle det underlätta, då kan man ta det underlaget och göra "RW-stuk" och exportera. De -dst-filer du nämner ser det inte ut som att jag kan importera i mitt 3ds tyvärr, men det jag kör på är "ett antal år" gammalt.
__________________
/Mazz

www.banbyggarna.se ... ... ... www.nbvj.se
Mazz besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 03:09   #5
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Solberga
Inlägg: 1 113
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Blender kan också exportera till RW. Det finns ett tillägg till blender som ger den möjligheten. Tillägget finns på UKTS: http://www.uktrainsim.com/filelib-in...m_fileid=25903
__________________
www.SummerADDE.se
Mina aktiva projekt till TS2017:
-Nätverk i Mälardalen, ett nät av banor i mälardlasregionen & Bergslagen.
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.
Ladda ner Mälardalen beta här!

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 11:21   #6
micke321
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Lyrestad, , Sweden
Inlägg: 1 647
Skicka ett meddelande via MSN till micke321
Standard

Jag har den stora 3d crafter. Men inte satt mig in i det helt än. Har använt det för att testa att konvertera saker till RW.
__________________
MVH, Mikael
Webbmaster på Banbyggarna.se
Vill Ni se fler järnvägsbilder, besök gärna min sida - där Ni även kan läsa om min MJ-samling och se tågfilmer.



http://www.micke-andersson.se http://www.banbyggarna.se http://mikaelsgallery.fotopic.net/
micke321 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 13:08   #7
Totte
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Trollhättan
Inlägg: 9 113
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av micke321 Visa inlägg
Jag har den stora 3d crafter. Men inte satt mig in i det helt än. Har använt det för att testa att konvertera saker till RW.
Totte besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 19:53   #8
wase
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Haninge och Västervik, Sweden.
Inlägg: 458
Standard

Hej.
Kul med alla inlägg!!

Jag vill tala om att det är inte för min egen skull som "konvertering" från MSTS till RW skall göras. Jag bygger bara i MSTS och inte i RW (fattar noll hur det går till i RW), utan konverteringen är för Er som vill använda mina objekt i RW.

Min utmaning, är att få MSTS/OR så "maxad" som möjligt, trots att MSTS RE är ett 15 år gammalt verktyg.

Många inlägg, men fortfarande inget svar på min fråga, vilket filformat och vilken filändelse använder RW? Jag tror att jag har kommit på det själv, tack vare ADDES inlägg om tillägg till Blender. På UKTrainSim står det att Blender IA/IGS exporter 2.1 använder filändelse .IGS (3D model geometry) and .IA (model animation) till RailWorks. Kan detta stämma?

Varför jag frågar är att jag försöker att hitta en export/import koppling mellan TSM, Blender och 3DCrafter (td 3DCanvas) och kanske något annat program, utan att behöva lägga ut en enda krona på kommersiell programvara.

Hmm, ligger i kö på UKTrainSim sen två timmar tillbaka och väntar på att få ladda ner Blender IA/IGS exporter 2.1. Har avacerat från plats 36 till 21 just nu... Verkar vara stor aktivitet så här under helger...

//Wase

Senast redigerad av wase den 2016-01-09 klockan 19:58.
wase besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 21:55   #9
micke321
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Lyrestad, , Sweden
Inlägg: 1 647
Skicka ett meddelande via MSN till micke321
Standard

Det är som du säger IGS format för vanliga objekt.. Har licens på 3d Crafter plus som klarar Rw export och TSM import.
__________________
MVH, Mikael
Webbmaster på Banbyggarna.se
Vill Ni se fler järnvägsbilder, besök gärna min sida - där Ni även kan läsa om min MJ-samling och se tågfilmer.



http://www.micke-andersson.se http://www.banbyggarna.se http://mikaelsgallery.fotopic.net/
micke321 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-09, 22:58   #10
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Solberga
Inlägg: 1 113
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Det finns dokumentation om det mesta här: http://railworksamerica.com/download...24:accessories

Den är från 2008 och väldigt utdaterad, men rätt relevant ändå då det mesta ändå fungerar med dagens simulator - och den guide de flesta utvecklare går efter.

Sedan hittade jag intressant material om man kollar på /Railworks/dev/docs - då finns det manualer riktad till utvecklare och ruttbygge (Jag fick en del nyttigheter jag aldrig har tänkt på där.)

Sedan har vi RWTools, en "Donationware"-program som underlättar en hel del för flera utvecklare när man vill ändra på något som inte går genom RW, eller underlätta för annat. Den har 21 starter trial innan utvecklaren vill ha någon donation av dig. Men den kommer till stor nytta.

Sedan är folk på UKTS experter på allt möjligt, t.om. vissa från DTG dyker upp där och hjälper till!
__________________
www.SummerADDE.se
Mina aktiva projekt till TS2017:
-Nätverk i Mälardalen, ett nät av banor i mälardlasregionen & Bergslagen.
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.
Ladda ner Mälardalen beta här!

Ska du bygga i TS? Läs här först!

Senast redigerad av ADDE den 2016-01-09 klockan 23:01.
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-10, 00:08   #11
wase
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Haninge och Västervik, Sweden.
Inlägg: 458
Standard

Hej.
Nu har jag hållit på hela dagen och gått från .dst fil till .igs fil!!! Sen hur det ser ut i -igs filen, har jag inte en aning om... Sen har det där med texturen...

Fem program + 1 tillägg behövs:

TS Modeler V. 1.1
3D Crafter V. 9.3 "Free Edition".
Ayam V. 1.13 - Program av Randolf Schultz.
Blender V. 2.49 (måste vara den version, annars funkar inte tillägget).
Blender IA/IGS exporter V. 2.1.71 - Tillägg till Blender av HenningBR218.
Installerade Phyton v. 2.6.2 för Windows X86 (inga andra versioner fungerade med tillägget Blender IA/IGS exporter 2.1).

Alla program är fria.

Tågordning, hehe...
0.5 Installera Phyton.
1. TSM - spara som .dxt fil.
2. Importera .dxt filen i 3D Crafter.
3. Exportera i 3D Crafter som .rib fil till Ayam.
4. Exportera i Ayam som .dxf fil till Blender.
5. Exportera i Blender som .igs till RW.

Och inte en krona har jag lagt ut...

Jag undrar hur objektet ser ut i RW.......

//Wase
Bifogade bilder
Filtyp: jpg TESTKUB1.jpg (99.7 KB, 110 visningar)
Filtyp: jpg konvertering.jpg (127.3 KB, 109 visningar)

Senast redigerad av wase den 2016-01-10 klockan 00:27.
wase besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-10, 00:14   #12
ADDE
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Solberga
Inlägg: 1 113
Skicka ett meddelande via MSN till ADDE Skicka ett meddelande via Skype™ till ADDE
Standard

Verkar vara en rätt omfattande ordning från MSTS till DTG TS16. Jag undrar om du kan få ut bra objekt sedan. Vore spännande med ett paket av objekt att ha i landskapen till att börja med.

Heja heja!
__________________
www.SummerADDE.se
Mina aktiva projekt till TS2017:
-Nätverk i Mälardalen, ett nät av banor i mälardlasregionen & Bergslagen.
-Nordlandsbanen, En norsk dieselrutt.
Ladda ner Mälardalen beta här!

Ska du bygga i TS? Läs här först!
ADDE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-10, 00:32   #13
wase
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Haninge och Västervik, Sweden.
Inlägg: 458
Standard

Hej.
-Ja, om jag visste bara hur man gör i RW???

Jag köpte ju Train Simulator 2015, som nu helt plötsligt är Train Simulator 2016... Någon sorts uppdatering är bevisligen gjord i det dolda...

Finns det någon simpel, enkel, liten rutt som man kan meka med?
Måste nog lära mig RW, annars har man inte en chans att veta hur .igs filerna ser ut... Är ju novis när det gäller RW.

//Wase
wase besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-16, 18:59   #14
wase
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Haninge och Västervik, Sweden.
Inlägg: 458
Standard

Hej.
Nu fungerar konvertering från MSTS till RW.

Om det finns intresse från Er att använda de gamla MSTS objekten i RW, så innebär det att alla mina objekt från dåtid till nutid kommer att finnas i både MSTS- och RW- format framledes. Konvertering kommer att ske successivt i mån av fri tid.

Den första .rwp filen lägger jag in idag på www.simworld.se, dvs Ladugården.

Ladda gärna ner och kolla att allt är rätt och att installation fungerar.

EDIT: Kan någon berätta för mig hur jag får med natt texturen i blueprinten?
EDIT2: 2016-01-16 19.23 Ny Version med ny detaljnivå.

Bild 1 är Ladugården i MSTS/OR.
Bild 2 är samma Ladugård i RW (Trollhättan lånade jag ett par minuter).

//Wase
Bifogade bilder
Filtyp: jpg JWK-Ladugard_MSTS.jpg (139.1 KB, 90 visningar)
Filtyp: jpg JWK-Ladugard_TRS.jpg (186.7 KB, 93 visningar)

Senast redigerad av wase den 2016-01-16 klockan 20:54.
wase besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2016-01-16, 20:05   #15
Mazz
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Vendelsö
Inlägg: 4 398
Standard

Suveränt, tack Wase!
__________________
/Mazz

www.banbyggarna.se ... ... ... www.nbvj.se
Mazz besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:09.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009