Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Auran Trainz > Landskapsdesign - Trainz

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2020-06-02, 20:06   #1
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Question Hur lägga till baseboard ?

Hej
Jag har pulat med NMW ett tag och lyckats över förväntan.

MEN, hu skall man lägga till fler Baseboard så man slipper dessa hemska stup. ?

Man kunbde ju tänka sig att som enklast bara lägga till vatten... ?!

Jag vore välldigt tacksam för all hjälp.

Nästa steg blir att försöka bygga en egen Svensk bana. Då menar jag faktiskt allvar.
Men det lär dröja innan man lärt sig om hur hur man bygger i Trainz

Jag lade ju ner på ett tidigt stadium att försöka bygga något i Railworks, det var helt enkelt för komplicerat.....

Jag hyllar Totte och ni andra som lyckats

__________________

Hawk besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2020-06-02, 20:09   #2
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Standard

Inte att förglömma BENSLAND

Edit:
Jag måste erkänna att jag känner mig som en NOLLA, jag kan inte något, annt än det jag hittils lärt mig i detta forum.
Därför ber jag omn ursäkt för att jag troligen lider av någon minnessjukdom..
Detta är svårt att förstå om man inte själv lider av samma symtom.
Mitt minne sviker mig helt enkelt.

Men tots detta så försöker jag att hänga med och gör något kul av hobbyn.
Men räkna inte med för mycket, allt beror på den respons jag får här i forumet
__________________


Senast redigerad av Hawk den 2020-06-02 klockan 20:32.
Hawk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-02, 21:44   #3
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 600
Standard

Precis under knappen du använder för att lägga till vatten finns en knapp för att lägga till nya "tiles". Klicka på stupet så får du en helt ny, tom platta där! Höjden kan dock vara rätt rejäl mot tidigare, då nya plattan ligger på höjd 0 och befintlig kan ligga på nån helt annan höjd.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg addtile.jpg (51.1 KB, 86 visningar)
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-03, 00:53   #4
benkegbg
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Fort McMurray, Alberta, CANADA
Inlägg: 1 230
Standard

Kan tillägga att man kan välja "upplösning" på bas-bordet också. 5m eller 10m. Men observera dock - om man redan har ett basbord på 10m och ändrar till 5m så kommer befintliga färgfält (marktexturer) att bli "kantiga" eftersom färgfälten fylls ut till 5m-områden.

Nu vet jag inte i vilken upplösning WNJ-banan ligger i, troligen 10m vilket är standard. Om man upplever att det blir knepiga färgkanter vid en test så kan man ju gå ur spelet utan att spara och återgå till senast sparade.

Så först av allt: SPARA INNAN du gör några tester/ändringar !!

Jag använde mig av 5m upplösning i Bensland överallt. Man ändrar befintliga 10m basbord till 5 m genom att först välja 5m och sedan klicka i basbordet någonstans med "lägga till basbords-knappen".
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Basbord 10m.jpg (116.2 KB, 82 visningar)
Filtyp: jpg Basbord 5m.jpg (125.8 KB, 81 visningar)
__________________
Benkegbg
Är president i Bensland. Ett land där ALLA älskar att åka tåg.
benkegbg besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-03, 01:24   #5
Mazz
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Vendelsö
Inlägg: 4 440
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Hawk Visa inlägg
Inte att förglömma BENSLAND

Edit:
Jag måste erkänna att jag känner mig som en NOLLA, jag kan inte något, annt än det jag hittils lärt mig i detta forum.
Därför ber jag omn ursäkt för att jag troligen lider av någon minnessjukdom..
Detta är svårt att förstå om man inte själv lider av samma symtom.
Mitt minne sviker mig helt enkelt.

Men tots detta så försöker jag att hänga med och gör något kul av hobbyn.
Men räkna inte med för mycket, allt beror på den respons jag får här i forumet
Jag skulle önska att jag kommit lika långt som dig Hawk... Ett nöje att följa dina framsteg och önskar jag får lite tid så jag i vart fall kommer i kapp dig hihi...

Kör hårt! Bygger du en egen svensk bana kan jag lova att jag sitter mantalsskriven framför e-buzz för att följa ditt bygge... detta sagt eftersom vi kanske båda är glada nybörjare på Trainz och är intresserad... <det där borde väl jag oxå klara> typ.

Även trevligt att se vilken förnämlig support ni erfarna Trainz-utövare ger, det inspirerar...
__________________
/Mazz

www.banbyggarna.se ... ... ... www.nbvj.se
Mazz besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-03, 02:43   #6
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 600
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av benkegbg Visa inlägg
Kan tillägga att man kan välja "upplösning" på bas-bordet också. 5m eller 10m. Men observera dock - om man redan har ett basbord på 10m och ändrar till 5m så kommer befintliga färgfält (marktexturer) att bli "kantiga" eftersom färgfälten fylls ut till 5m-områden.

Nu vet jag inte i vilken upplösning WNJ-banan ligger i, troligen 10m vilket är standard. Om man upplever att det blir knepiga färgkanter vid en test så kan man ju gå ur spelet utan att spara och återgå till senast sparade.

Så först av allt: SPARA INNAN du gör några tester/ändringar !!

Jag använde mig av 5m upplösning i Bensland överallt. Man ändrar befintliga 10m basbord till 5 m genom att först välja 5m och sedan klicka i basbordet någonstans med "lägga till basbords-knappen".
Funderade på att ta upp detta med 5m också, men kunde inte förklara det på nåt vettigt sätt, tur att vi har dig, benke! Ja, att använda 5m är verkligen att rekommendera, konstigt att det inte är standard i Trainz nu för tiden. Det blir mycket snyggare höjdskillnader, marktexturerna läggs mycket snyggare, särskilt om du ska ha marktextur under spåret.

Hoppas du kommer igång med Trainzandet snart också Mazz, är det några frågor, så försöker vi svara så gott vi kan!

Och lära sig allt om Trainz, det går nog inte. Hittar fortfarande saker jag inte hade nån aning om, och då har jag hållt på i över tio år nu...
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-03, 17:20   #7
benkegbg
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Fort McMurray, Alberta, CANADA
Inlägg: 1 230
Standard

Fråga på bara. Tyvärr finns det ingen riktig manual för Trainz 2019 utan N3V hänvisar till en Wiki-sida: http://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php/Help:TRS19

Men det finns folk här i forumet som är duktiga och kunniga inom Trainz och vi hjälper gärna till så gott vi kan.
__________________
Benkegbg
Är president i Bensland. Ett land där ALLA älskar att åka tåg.
benkegbg besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 01:54   #8
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Standard WNJ påbörjad med nya Baseboard

Hej
Har börjat med det skarpt gröna och blå
Bifogade bilder
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild.jpg (127.3 KB, 66 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ.jpg (31.3 KB, 65 visningar)
__________________

Hawk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 13:49   #9
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 600
Standard

Har du gjort sjön själv, eller blev den när du la ut en ny platta? För jäkligt snyggt blev det!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 14:45   #10
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Smile Fortsättning följer

Hej
Tack
Jo det var mycket höjder att hålla reda på, sjön blev inte till av sig själv, den fick planeras.

En sak jag hade problem med var att kopiera och klistra in skog.
Funktionen tog även med sig markhöjden, så det kunde bli besvärliga fyrkantiga sättningar, som var svåra att fixa till.

Kan man kopiera bara vegitationen utan att markhöjden följer med ?
Bifogade bilder
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-2.jpg (131.2 KB, 57 visningar)
__________________

Hawk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 17:48   #11
benkegbg
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Fort McMurray, Alberta, CANADA
Inlägg: 1 230
Standard

Här ett försök att förklara Verktygslådan.
Jovisst kan du kopiera och klistra in saker och ting, också höjder.

Övre raden: En linjal som kan användas för att mäta avstånd med.
Andra raden: En virtuell kamera som följer tåget/loket kan placeras i landskapet.
Tredje raden: "Static" är ett av alternativen för hur kameran ska röra sig.
Fjärde raden: "Copy and paste"-verktygen. Du vrider det markerade området med "klockan". Använder mig av tangentbordet snabbkommando bokstav "å" för det.
Markera/avmarkera vilken funktion som ska gälla: Höjd - Texturer - Objekt - Splineobjekt
I exemplet på bild ska jag klistra in nya objekt och texturer, men inte förändra höjden.
Femte raden: Två val: Antingen klistra in nya objekt som raderar befintliga objekt, eller Klistra in nya objekt på befintliga objekt (raderar inget).

.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg verktyg.jpg (70.8 KB, 57 visningar)
__________________
Benkegbg
Är president i Bensland. Ett land där ALLA älskar att åka tåg.

Senast redigerad av benkegbg den 2020-06-04 klockan 17:52.
benkegbg besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 22:02   #12
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Smile

Hej
Tack för den fina copy-past infon.
I dag fick jag ingen nytta av den, men vid nästa byggpass så kan jag bättre.

I dag så klistrade jag in alla träd på nollnivå, sedan åkte dom med upp när jag hade valt antal meter.

Dagens pass, mycket vatten blev det i tre olika nivåer
Bifogade bilder
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-3a.jpg (73.8 KB, 54 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-1.jpg (109.1 KB, 53 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-2bild.jpg (110.8 KB, 54 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-3bild.jpg (122.3 KB, 52 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-4bild.jpg (123.4 KB, 52 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-5bild.jpg (83.6 KB, 51 visningar)
__________________

Hawk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-04, 23:08   #13
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 600
Standard

Mycket imponerade Hawk, det där kommer bli skitbra!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-05, 05:14   #14
benkegbg
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Fort McMurray, Alberta, CANADA
Inlägg: 1 230
Standard

Ursnyggt !
Rätt uppfattat om höjden. Felet du gjorde i början var att "höjdknappen" troligen var aktiverad och då gör du i praktiken också en kopia på höjden. Den låter jag alltid vara avaktiverad, såvida jag inte vill skapa ett nytt basbord med samma höjd som det intilliggande. Kan vara praktiskt då att höja en yta till önskad höjd och sedan markera och kopiera och klistra in överallt.
Jag har för övrigt länge önskat mig en funktion där hela det nya basbordet får en angiven höjd. Det är jättekämpigt om/när man vill jobba på en bana som ligger något tusen meter över havet och varje ny basplatta startar vid noll. Hoppas att N3V i framtiden fixar det.
Apropå objekt och höjder så följer träd och hus och objekt med i höjdskillnaderna. Det gör däremot inte splineobjekt, om man från början har satt en angiven höjd på en "spline-punkt". Värt att notera och beakta.
__________________
Benkegbg
Är president i Bensland. Ett land där ALLA älskar att åka tåg.
benkegbg besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2020-06-05, 19:33   #15
Hawk
Veteran
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Mölndal
Inlägg: 4 176
Smile Dagens pass

I dag så har jag byggt till det ljusa till vänster på kartan.
Fotsättning följer.
Betrakta bilderna som arbetskopior.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-6bild.jpg (98.1 KB, 42 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-10bild.jpg (137.0 KB, 42 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-9bild.jpg (158.4 KB, 41 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-8bild.jpg (165.0 KB, 41 visningar)
Filtyp: jpg nya basebord-WNJ-bild-7bild.jpg (123.3 KB, 41 visningar)
__________________

Hawk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 02:23.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009