Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Auran Trainz > 3D-design - Trainz

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-04-09, 21:09   #1
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 118
Arrow Svenska Järnvägstavlor

Bakgrund:

Det hela började med att Svenolov och LAn skulle försöka utveckla och modernisera Johan Vs Moderna Svenska Signaler (ett arbete som fortfarande pågår).
För att få rutiner och erfarenhet började vi undersöka STWs olika tavlor och kunde genom vänligt tillmötesgående från STW-medlemar,
speciellt Chakz0r (Tomas Nordenadler) som lät oss ta del av sina okypterade skript, utveckla detta system.
Då kunde vi omarbeta och utveckla ett helt nytt sätt att hantera Tracksideobjekt ! Detta resulterade i helt nya tavlor med helt nya egenskaper och justeringsmöjligheter.


Release av Svenska Järnvägstavlor (Public Beta)

Vi beslutade göra en release av dessa tavlor för vi tycker dom fungerar väldigt bra och ger stor flexibilitet, valfrihet och justeringsmöjligheter !

Hantering:

För att ni skall lära er hantera och så småningom kanske uppskatta de otaliga möjligheter dessa tavlor ger finns en ”Manual” för hur systemet är uppbyggt och hanteras.

Feedback:

I denna tråd:

http://www.e-buzz.se/forum/showthread.php?t=34126

kan ni ladda ner objekten!



April 2013:

LAn, Svenolov
-
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Intro Tavlor.jpg (164.2 KB, 496 visningar)
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn

Senast redigerad av svenolov den 2013-04-10 klockan 07:31.
lan besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2013-04-09, 21:38   #2
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Södertälje
Inlägg: 1 541
Standard

Mycket trevligt! Detta är verkligen välbehövligt för Trainz! Vad vore en bana utan fungerande, och skyltar av alla möjliga typer? All heder åt er som är inblandade i detta! Ska bli riktigt kul att prova på allt detta!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 00:01   #3
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

En synnerligen bra och illustrativ manual. Heders!

Det mest spännande framåt blir att uppleva hur signalerna uppför sig i skärningar. Jag har hyfsad erfarenhet när det gäller signaler och vet att lägga en signal i en skärning innebär pest och pina - i princip en omöjlighet.

Jag har lyckats på något obegripligt sätt få in Thomas kilometertavlor i TRS 12, men chanslös med övriga stolpsignaler. Är de nya signalerna räddningen för tolvan? Får vi i så fall höra hurrarop från N3v.

Svensk Cabbana i ny version är på gång för 2010. Tanken var att samtidigt lägga ut cabbanan för TRS 12. Men jag har gett upp den tanken; en järnväg utan signaler är ingen järnväg - endast ett spår.

Nu är det kan ske dags att ångra sig.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 07:59   #4
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 118
Standard

Nisse,
kan du berätta vad som är problemet i skärningar !!??

De standardavstånd från spårmitt vi har ställt in som standard 2.5, 2.75, 3.35.

För er som undrar varför tavlorna ännu inte finns i Downloadtråden så beror det på att slutkontroll pågår för fullt. Svenolov kommer att starta med att ladda upp det nya skriptbibliotek som allt är beroende av, sen kommer tavlor och tillbehör i rask följd!

Citat:
Ursprungligen postat av Nils Blid Visa inlägg
En synnerligen bra och illustrativ manual. Heders!

Det mest spännande framåt blir att uppleva hur signalerna uppför sig i skärningar. Jag har hyfsad erfarenhet när det gäller signaler och vet att lägga en signal i en skärning innebär pest och pina - i princip en omöjlighet.

Jag har lyckats på något obegripligt sätt få in Thomas kilometertavlor i TRS 12, men chanslös med övriga stolpsignaler. Är de nya signalerna räddningen för tolvan? Får vi i så fall höra hurrarop från N3v.

Svensk Cabbana i ny version är på gång för 2010. Tanken var att samtidigt lägga ut cabbanan för TRS 12. Men jag har gett upp den tanken; en järnväg utan signaler är ingen järnväg - endast ett spår.

Nu är det kan ske dags att ångra sig.

Nisse
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn

Senast redigerad av lan den 2013-04-10 klockan 08:05.
lan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 09:38   #5
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

Det går bra att sätta ut en stolpe i en skärning - men är den väl på plats kan man inte flytta den. Sen gäller det att klicka fram konfigurationsrutan. Det tar en evinnerlig tid. Problemet är att man måste finna en EXAKT kameravinkel och rätt avstånd. Det kan man få hålla på med upp emot en timmes tid. Kanontråkigt och ibland rent omöjligt.

Det finns två lösningar:

A: Sätt inte ut någon signal i skärningen.

B: Gör iordning signalen på dett bra avstånd från skärningen och skjut in den på plats.. Sen sitter den där den sitter.

Har varnat ett flertal gånger i Forum för att sätta ut signaler i skärningar. Skärningen kan f ö vara enkelsidig.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 10:23   #6
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 263
Standard

Nils, jag förmodar att du pratar om dom "gamla" scenery signalerna? eller kanske dom misslyckade trackside signalerna som vi gjorde för ett halvår sedan?

Vi får hoppas att det nya kommer att lösa ditt problem. Det kanske löser sig när du provat dom nya tavlorna. Dom nya signalerna kommer efter det att ni alla har testat första beta versionen av tavlorna.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-04-10 klockan 10:42.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 10:41   #7
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av svenolov Visa inlägg
Nils, jag förmodar att du pratar om dom "gamla" scenery signalerna? eller kanske dom misslyckade trackside signalerna som vi gjorde för ett halvår sedan? eller har du kommit över en beta version av dom nya trackside signalerna som ännu inte är publicerade?

Vi får hoppas att det nya kommer att lösa ditt problem, och du kan väl vänta tills objekten finns tillgängliga innan du drar sådana drastiska omdömen. Det kanske löser sig när du provat dom nya tavlorna. Dom nya signalerna kommer efter det att ni alla har testat första beta versonen av tavlorna.
Exemplet handlade om Ekans förbättrade lutningsstolpar, modell Thomas. I övrigt gäller det samtliga Thomas´ signaler (Sv Tågskivorna) liksom Korvtigers Äldre orienteringsstolpe. Inget annat.

Det är riktigt att problemet kanske löser sig, är väldigt nyfiken. Fyra banor väntar...

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 15:03   #8
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

Är redan i farten med den första kilometerstolpen av 84!

Ett litet frågecken har dykt upp. Enligt manualen skall MM placeras 0,5 meter bakom objektet. Går man in i konfig-rutan och försöker ställa in MM i förhållande till objektet (B:et) så kan man inte justera mer än 0,25 meter. Räcker det?

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 15:38   #9
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 263
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Nils Blid Visa inlägg
Är redan i farten med den första kilometerstolpen av 84!

Ett litet frågecken har dykt upp. Enligt manualen skall MM placeras 0,5 meter bakom objektet. Går man in i konfig-rutan och försöker ställa in MM i förhållande till objektet (B:et) så kan man inte justera mer än 0,25 meter. Räcker det?

Nisse
Normalt sett ska du inte behöva göra denna justering. Du drar helt enkelt MM på vanligt vis till den plats du vill ha din tavla. Det räcker i dom flesta fall. Justeringen i djupled finns bara till för att finjustering, och den funktionen används endast om man placerar objektet mot ett annat objekt, t.ex. en morabrygga. Och detta görs bara om objektet hamnar några centimeter fel.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-04-10 klockan 15:40.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 16:33   #10
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

Fortsätter att tjata på med frågetecken. Tänkte testa lutningsstolpe i ett synnerligen besvärligt läge. Ska jag då använda Ekans lutningsstolpar och ta bort Thomas gamla texturer?

Bättre att fråga än att göra fel.

Tack för svaret ovan; förenklar hanteringen.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 16:43   #11
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 118
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Nils Blid Visa inlägg
Fortsätter att tjata på med frågetecken. Tänkte testa lutningsstolpe i ett synnerligen besvärligt läge. Ska jag då använda Ekans lutningsstolpar och ta bort Thomas gamla texturer?

Bättre att fråga än att göra fel.

Tack för svaret ovan; förenklar hanteringen.

Nisse
Du kan väl försöka STL 3.1 ITavla Lutningstavla äldre eller modern så får du se om de duger!
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn
lan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 16:49   #12
RobertE
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2009
Ort: Stockholm, Norrort
Inlägg: 252
Standard

Hej! Jätte bra jobbat!

En liten fundering angående modern hastighetsttavlan, från 170 till 200 finns inte på hastighets tavlan, då är det i stället en pil som pekar uppåt, finns även en pil som pekar nedåt, se bild.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pil.jpg (65.9 KB, 458 visningar)
__________________
Mvh RobertE.
RobertE besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 18:12   #13
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 040
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av lan Visa inlägg
Du kan väl försöka STL 3.1 ITavla Lutningstavla äldre eller modern så får du se om de duger!
Har nog inte kommit med i paketet. Sånt händer.Får jag bara låna en äldre stolpe så kan jag testa i en skärning. Har lagt in KM-stolpar i en besvärlig enkelsidig skärning. Problem uppstod som vanligt, men efter ett stort antal knapptryck med olika kameravinklarlöste sig problemet något snabbare än vanligt.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 19:18   #14
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 750
Smile

Helt suveränt. Man tackar.
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-04-10, 20:03   #15
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 118
Exclamation Uppdatering !!!

ITavlor och Texturegroups var inte rätt versioner, men skall vara det nu.
Alla tavlor och texturegroups skall nu vara OK.

(Nisse: Nu skall lutningstavlorna finnas!!!)
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn
lan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 09:25.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009