Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > Landskapsdesign - Trainz

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2023-07-03, 10:56   #91
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 720
Standard

Snyggt! Kul med den gamla bilden du hittade! Nog har det hänt grejer, både bättre spel och ännu skickligare banbyggare!

Bra att du håller igång och inspirerar oss andra! Jag hoppas att jag själv snart ska få lite mer tid för Trainz igen, det var alldeles för länge sedan jag pysslade med mina godsvagnar.

Hoppas förkylningen håller i sig!
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-03, 17:27   #92
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Tack hörni, och Trainz är ju en såndär våg-grej, upp och ner, och har så gjort sedan jag började 2009. Men en sak är så himla kul, även om man inte pillar på Trainz så ofta, så verkar ju folk fortsätta kolla till forumet

Idag har det gått som en vals, allt spår är nu höjdanpassat hela vägen till Strängnäs, och jag började bygga på första stationen efter Åkers Styckebruk, Valsberga. På de flesta bilderna som finns så är mötesspåret borta, men kontaktledningen kvar. Men på 60-talet låg fortfarande spåret där verkar det som. Så här kommer en snygg T-semafor pryda stationen när jag kommit lite längre!





Tyvärr är förkylningen borta nu, så imorgon börjar verkligheten igen, men hoppas hitta lite tid åt Trainz ändå
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-04, 07:50   #93
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 312
Standard

Lycka till med ditt finfina bygge.
Följer med spänning fortsättningen!
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-04, 15:22   #94
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Byggde vidare på de andra stationer/hållplatser som fanns mellan Åkers Styckebruk och Strängnäs. Först Grundbro, som var en hållplats (och även linjeplats tidigare?) med ett grusgropespår. Det verkar dock ej ha varit i bruk på 60-talet. Och så Malmby, som var en station. Ulfhäll fanns också som linjeplats, men så långt har jag inte kommit än.


Vi börjar med Grundbro, här finns banan fortfarande kvar i form av Svealandsbanan. Man ser dock inte så mycket rester av stationen längre. I bakgrunden syns ett kort spår som gick till en grusgrop. På flygbilderna från 1960 så ser spåret ut att ej vara anslutet, så tänkte göra så i Trainz också, om inte nån har några andra uppgifter. Spåret syns inte på några av de bilder jag hittat från 70-talet.
(Spårplan 1943),(Spårplan 1978)
(Bild 1, 70-79)(Bild 2, 74), (Bild 3, första bilden, 74)



Nästa station är Malmby, med sidospår för last-&lossning av gods.
En lite större station än både Valsberga, och med modernare ställverk. Sidospåret försvann inte heller på 70-talet här, som det gjorde i Valsberga.
Lite bilder från Malmby kan ses här, om du stängt ner sista länken om Grundbro.
Blir dock inte klok på växeln som leder till en stoppbock och lastkaj som syns i bakgrunden, kan det verkligen ha sett ut sådär, eller gick spåret högst troligen bara rakt fram parallellt med huvudspåret?
(Spårplan 1978, här syns att växeln i norra änden försvunnit), (Ställverksplan(?))

Nej, nu ska jag strax vara Bgr på ett tåg till Göteborg för att sova där, så dags att göra sig redo!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-06, 00:19   #95
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Slutet är nära?!

Nja, man kunde ju ha önskat, men detta är nog bara början än så länge. Hela sträckan Mariefred - Åkers Styckebruk är lika lång som hela sträckan Åkers Styckebruk - Strängnäs Så det är onekligen en hel del kvar att bygga! Men stationsmässigt börjar det blir klart, då jag idag satsat på att färdigställa spåren i Strängnäs. Väldigt nöjd än så länge!


Jämför med denna bild!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-06, 23:48   #96
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 911
Standard

Ser bra ut! Ja, stationen i Strängnäs var bra mycket trevligare förr, jämfört mot idag.
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-07, 11:25   #97
Vänersborgs_Stinsen
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2016
Ort: Vänersborg
Inlägg: 600
Standard

Jag börjar ju bli tjattig jocke!

Faan va fint de blir! ser ju ut som förebilden oxså
__________________
Stinsen Brinner för Bergslagernas Järnvägar.
Edwin Bohm
Vänersborgs_Stinsen besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-08, 00:31   #98
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Kul å höra att du känner igen dig på bilderna, det är ju.. målet

Byggt vidare, färdigställt spåren och kontaktledningen hela vägen till Ulfhäll lastplats. Tyvärr lyckas jag dock inte göra ena signalen till en linjeplatsignal? Klickar i det som alternativ, men den hoppar bara tillbaka till att vara mellansignal. Men det kanske inte gör så mycket?


Stationsområdet i Strängnäs, nu med lite hus och färdigställd kontaktledning.


Försökte få till nån typ av sluttning precis vid kurvan in till Strängnäs. Många olika nivåskillnader..


Ulfhäll, spåret närmast ledde till Kabi, en läkemedelsindustri. Bortre spåret ledde till A-betong, som finns kvar på platsen än idag. Några industrispår finns dock inte kvar idag.
Översikt spår, växlar, signaler, ställverk.


Närbild på spåren till A-betong. Om elektrifieringen någonsin användes lyckas jag inte lista ut, men på alla bilder jag sett så har diesellok använts.

__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-12, 23:25   #99
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Tydligen var spåret in till Kabi också elektrifierat märkte jag på senare efterforskningar, så drog upp lite tråd och grävde ner några stolpar





Himla pyssel att få till industrier, särskilt sådana som inte finns kvar idag, och med ytterst få bilder, får se om jag lyckas få till det hyfsat vettigt... En sak är dock säker, Facebook är en guldgruva, hittat en hel del bilder där som tur var
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-07-13, 01:15   #100
Vänersborgs_Stinsen
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2016
Ort: Vänersborg
Inlägg: 600
Standard

Ser väldigt lovande ut som en start! Synd man inte kan bidra med hjälp med bilder mm men om du åker på något hus du önskar repaint på mm så kanske jag kan hjälpa med det..

Eller om du hittar något fordon jag kan måla ihop!
__________________
Stinsen Brinner för Bergslagernas Järnvägar.
Edwin Bohm
Vänersborgs_Stinsen besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-08-18, 18:43   #101
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Expermineterat lite med HD-terrängen, så det har inte blivit så mycket byggt, för det har gått segt med att lära sig använda Surveyor 2.0.. Men lite blev byggt idag på em! Börjat bygga samhället i Malmby, och färdigställa spår+kontaktledningen där.


Börjar däremot i Mariefred, där stinsen har målat om hela stationshuset


Malmby samhälle. Noterar en sak i senaste Trainz-uppdateringen, vissa objekt saknar skuggor?


Själva stationen.

EDIT: skuggorna var visst en inställning, valde man "Medium" på shadow quality, så var det bara skuggor på vissa objekt.
__________________
//Joakim Wahlberg

Senast redigerad av Jockes den 2023-08-18 klockan 18:45.
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-08-20, 13:46   #102
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 720
Standard

Alltid kul att se hur bygget fortskrider!

Kör du bara på att mäta på kartan och matcha med måttbandet i trainz när du bygger? Har du testat att klistra in ett kartbildsutsnitt på en 1x1 km kvadratisk platta som objekt och matcha in med terrängen? Jag har använt den metoden en del, det lilla jag har byggt och jag tycker att det fungerar bra. Det gäller bara att matcha in var kartan ska våra baserat på landmärken (framförallt stationer etc), men sedan ser man ju var alla vägar går, hur åkar osv ligger och var byggnader står. Jag har använt ekonomiska kartan när jag gjort det, men det fungerar ju med flygfoton och moderna satellitbilder också.
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-08-20, 14:46   #103
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av korvtiger Visa inlägg
Alltid kul att se hur bygget fortskrider!

Kör du bara på att mäta på kartan och matcha med måttbandet i trainz när du bygger? Har du testat att klistra in ett kartbildsutsnitt på en 1x1 km kvadratisk platta som objekt och matcha in med terrängen? Jag har använt den metoden en del, det lilla jag har byggt och jag tycker att det fungerar bra. Det gäller bara att matcha in var kartan ska våra baserat på landmärken (framförallt stationer etc), men sedan ser man ju var alla vägar går, hur åkar osv ligger och var byggnader står. Jag har använt ekonomiska kartan när jag gjort det, men det fungerar ju med flygfoton och moderna satellitbilder också.
Ja, har byggt nästan allt med måttband och mätt från kartbild.com, har funderat på att lägga in kvadrat som du beskriver, men tycker det blir så mycket pyssel att få till det på ett bra sätt, har inte riktigt hittat något vettigt arbetssätt. Gjorde så en gång för längesen när jag byggde en annan rutt, och då blev det fel med rätt mycket till slut..
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-11-17, 21:31   #104
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 833
Standard

Sedan jag sist postade något har jag gått och funderat fram och tillbaka, är det verkligen värt att använda HD-terrängen? Kikade lite, och laddade in en HD-rutt i ett Trainz 22 utan plus (råkade visst göra fel vid en nyinstallation, så fick bara TRS22 Platinum och inte Trainz+. Märkte då att HD-terrängen inte syntes, vilket jag tyckte var jäkligt trist.. Så så länge HD terrängen enbart är för Trainz+, så blir nog till att fortsätta med vanlig 5m grid. Innebär dock att jag förlorar lite arbete, då jag inte sparade backupen precis innan jag konverterade..

En annan nackdel med HD-terrängen är storleken på filerna, jämför HD-rutten med 5m/10m-grid. Den är alltså drygt 10x större. Vilket inte är så konstigt förstås! Går nog dock att få ner genom att ta bort ett antal baseboards, finns på tok för många just nu. Men kan ju alltid fortsätta med 5m grid, och sedan konvertera senare! Inte gjort så mycket jobb i HD-terräng ännu.



EDIT: Insåg nu att jag kan ändra tillbaka till 5m-grid. Men istället för att förlora något så konverterar jag yttre delarna (där det ändå bara ska vara skog/åkermark/tas bort i senare skede) så valde jag ändå att fortsätta i HD-kartan. Storleken på filen minskade drastiskt, och det kändes nu lite mer kul att bygga vidare. Inte riktigt velat bita i det sura äpplet och ta tag i detta ännu, därför det varit så tyst på sistone..
__________________
//Joakim Wahlberg

Senast redigerad av Jockes den 2023-11-17 klockan 23:17.
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2023-11-18, 07:25   #105
rac_hammer
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: göteborg
Inlägg: 1 374
Skicka ett meddelande via MSN till rac_hammer
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
Sedan jag sist postade något har jag gått och funderat fram och tillbaka, är det verkligen värt att använda HD-terrängen? Kikade lite, och laddade in en HD-rutt i ett Trainz 22 utan plus (råkade visst göra fel vid en nyinstallation, så fick bara TRS22 Platinum och inte Trainz+. Märkte då att HD-terrängen inte syntes, vilket jag tyckte var jäkligt trist.. Så så länge HD terrängen enbart är för Trainz+, så blir nog till att fortsätta med vanlig 5m grid. Innebär dock att jag förlorar lite arbete, då jag inte sparade backupen precis innan jag konverterade..

En annan nackdel med HD-terrängen är storleken på filerna, jämför HD-rutten med 5m/10m-grid. Den är alltså drygt 10x större. Vilket inte är så konstigt förstås! Går nog dock att få ner genom att ta bort ett antal baseboards, finns på tok för många just nu. Men kan ju alltid fortsätta med 5m grid, och sedan konvertera senare! Inte gjort så mycket jobb i HD-terräng ännu.



EDIT: Insåg nu att jag kan ändra tillbaka till 5m-grid. Men istället för att förlora något så konverterar jag yttre delarna (där det ändå bara ska vara skog/åkermark/tas bort i senare skede) så valde jag ändå att fortsätta i HD-kartan. Storleken på filen minskade drastiskt, och det kändes nu lite mer kul att bygga vidare. Inte riktigt velat bita i det sura äpplet och ta tag i detta ännu, därför det varit så tyst på sistone..
Är det stor skillnad i vad som krävs av datorn med 3d terräng osv? för min nuvarande bana är redan krävande så tänker det är dumt att påfresta mer om det blir att det går ännu tyngre...
rac_hammer besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 14:22.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009