Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Allmänt > Allmänt om modelljärnvägar

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2019-09-04, 18:09   #61
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jonatan Visa inlägg
Tack, det är dock en kompis anläggning. Likt dig är utrymme ett problem för en anläggning.

Det är NEM-koppelfickor på loket, du kan byta ut dom mot relex-koppel. Jag har lite såna liggande och skulle kunna skicka ett par med posten, dom får plats i ett kuvert. Om du vill kan vi ta det via PM.
Hej igen!

Roligt att du har en kompis att dela intresset med och som har en fin bana. Mina kompisar tycker nog jag är knäpp som "leker" med tåg.

Jag tar och köper kopplen när jag får pengar härnäst. Ska ju ändå köpa C3 utbyggnadssatsen. Bra att det var nem-fickor, lätt att byta då.
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-05, 10:51   #62
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Gomorron!

Ville ha nån sorts hållare till MS2an och kom på att jag hade hålband/montageband hemma. Vek den dubbel, eltejpa och skruva dit två stycken (blev som två krokar). Kanske inte den snyggaste lösningen och fick tyvärr olika längd på dom, men det funkar!
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pf-hallare-1.jpg (210.1 KB, 76 visningar)
Filtyp: jpg pf-hallare-2.jpg (218.4 KB, 75 visningar)
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-06, 18:59   #63
Jonatan
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2003
Inlägg: 643
Standard

Intressant lösning!

Jag hade en tanke att om jag byggde en anläggning skulle jag bygga en liten hylla åt mina MS2 som enheten slinker ner i, med små lister på sidorna som förhindrar att den ramlar ner. På så sätt kan den användas som stationär körenhet också.

Jag rekommenderar att du sätter rälsanslutningsboxen under plyfaskivan, om du har plats för det, det gör det hela mycket mer inramat och skyddat. Jag gjorde så med anläggningen jag byggde på beställning åt en kompis, du kan se hålet för kablarna på sidan mot kameran.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg DSC01389.jpg (284.3 KB, 67 visningar)
__________________

Choo choo fox

Senast redigerad av Jonatan den 2019-09-06 klockan 19:04.
Jonatan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-07, 11:28   #64
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Jag håller gärna i körkontrollen när jag kör, antagligen för jag ser lite illa på längre avstånd. Anslutningsboxen var jäkligt smart placerad, har dock ingen sticksåg, men kan ju ändå stoppa den under anläggningen.

Har klurat vidare på spårplan och kommer hålla fast vid en C3 utbyggnadssats + 3 växlar. Men spåren behöver ju inte ligga som jag först tänkte, så här kommer ett nytt förslag...
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pf-marklinC.jpg (174.3 KB, 65 visningar)
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-08, 03:35   #65
Jonatan
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2003
Inlägg: 643
Standard

Jag har inte heller en sticksåg, hålet sågades med bladet från en bågfil. Tar lite tid och det gör ont att hålla i sågbladet, men vad gör man inte för hobbyn?

Ser bra ut.
__________________

Choo choo fox
Jonatan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-09, 17:29   #66
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jonatan Visa inlägg
Jag har inte heller en sticksåg, hålet sågades med bladet från en bågfil. Tar lite tid och det gör ont att hålla i sågbladet, men vad gör man inte för hobbyn?
Ser bra ut.
Jo, så kan man ju också göra. Fick sälja dom gamla tågen också och skicka iväg det paketet idag. Längtar efter att få resten av spåren..
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-09, 19:20   #67
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Vill ju att banan ska ha det jag vill den ska ha, så man inte behöver riva upp och göra om senare. Så jag har tagit fram ännu en spårplan. Denna gång med fler växlar, så jag kan växla mer vagnar. Tycker om denna med ett rangerspel/timesaver i nedre delen, som inte påverkar stationen i övre delen (behöver inte göra rundgång vid stationen!).
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pf-markC-03.jpg (188.5 KB, 46 visningar)
__________________
Mvh Pirpen

Senast redigerad av Pierre den 2019-09-09 klockan 19:23.
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-10, 11:25   #68
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Nu har jag spikat min spårplan och det blev denna..
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pf-markC-04.jpg (178.0 KB, 44 visningar)
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-10, 16:39   #69
smajlet
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Järpås
Inlägg: 641
Skicka ett meddelande via MSN till smajlet
Standard

Lägg in två brevväxlar så får du längre spår.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 20190910_153709.jpg (209.7 KB, 41 visningar)
__________________

Smajlet
smajlet besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-10, 20:38   #70
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Förstår vad du menar. Men på stationen vill jag ha plats för två tåg och samtidigt vill jag obehindrat kunna rangera på nedre delen av banan.
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-13, 12:20   #71
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Blir så trött på mig själv. Varför utgick jag ifrån spåren (jag hade) och inte utrymmet, när jag gjorde tågbordet? Med min senaste spårplan, så skulle spåren hamna alldeles i kanten av kortsidorna på båda sidor. Så jag förlängde tågbordet till 186cm på längden, så nu har jag 13-14cm in till spåren på kortsidorna. Kommer se bättre ut och jag behöver inte vara livrädd att loket/loken far i golvet!
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-13, 17:44   #72
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Sa inget i morse, men jag kunde inte hålla mig. Hade beställt spåren som saknades och fick dom idag. Har testkört alla spår/stickspår nu och det fungerar. Loket stannar dock till ibland och det sker slumpmässigt. Tror det är anslutningen till spåren? Kabelskorna sitter inte superbra, funderar på att löda fast kablar istället och ha fler strömanslutningar. Känns som glappkontakt nu. Jaja, det lär väl ordna sig..
Bifogade bilder
Filtyp: jpg pf-ma04.jpg (255.1 KB, 24 visningar)
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-13, 19:45   #73
smajlet
Medlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Järpås
Inlägg: 641
Skicka ett meddelande via MSN till smajlet
Standard

Snyggt jobbat.
Lycka till med arbetet.
__________________

Smajlet
smajlet besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-13, 21:32   #74
Jonatan
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2003
Inlägg: 643
Standard

Det händer lite titt som tätt, det beror på lok och hastighet. Kolla släpskon, den kan behöva spännas lite för att trycka hårdare mot piggarna. Storleken på banan är inget problem, har byggt större och har klarat mig med en matningspunkt, men prova och se om det hjälper!

Om du kan, använd en voltmätare som du drar längsmed ena skenan och kolla hur mycket det varierar/blir strömlöst.

Jag fattar inte varför tillverkare inte installerar "stay alive"-moduler i sina lok för klanderfri gång.

En video på en stay alive-modul i ett märklinlok: https://www.youtube.com/watch?v=sbvWbhQPiHs
__________________

Choo choo fox

Senast redigerad av Jonatan den 2019-09-13 klockan 21:38.
Jonatan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-09-13, 23:14   #75
Pierre
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sundsvall, Sweden.
Inlägg: 6 852
Standard

Tack Smajlet!

Tack för tipsen Jonatan!
Ja, den där modulen borde ju finnas i alla lok. Smart grej.

Nu, en sak jag undrat över ett tag. Finns ingen avstängningsknapp på MS2an? Eller måste man rycka ur strömmen, för att displayen ska slockna? Jag brukar trycka på stoppknappen och sen rycka ur strömmen, är det rätt sätt?
__________________
Mvh Pirpen
Pierre besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 12:17.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009