Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > Scenarios och scripts

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-07-19, 17:42   #181
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 756
Standard

Jag undrar om det finns ett maximum för signaler?
När jag kommit upp titt 382 signaler börjar allting visa fel signalbild.
Efter att tagit bort en bit av banan och bara har 333 signaler kvar fungerar allt som det skall.
Har letat fel men kan inte hitta några
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-08-02, 00:12   #182
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 323
Standard Problem med property-rutan i "osynlig master"

Hej!
Håller på och bygger min första bana i Trainz och har ägnat en stor del till att läsa manualer hur jag ska gå tillväga med signaler i Trainz. Efter mycket frustration så upptäckte jag att det inte fungerade som jag har läst och sett bilder på i denna tråd!

För att testa utan några störande objekt so gjorde jag en test station som innehåller, 8 st masters med tillhörande scenery signaler och två st växlar.
Följande är min arbetsgång:
Placerade ut mastern, döpte den till "aa SI32", och placeerade sen signalen, döpte den till "(aa SI32)". Tog sen fram property rutan på mastern och fick bilden nedan.

Bild 1 - PropertyBrowser.jpg

Följande två bilder är när jag klickade vidare på den röda "buggen" i hörnet!

Bild 2 - SweInvisble.jpg

Bild 3 - StackDump.jpg

Efter en massa kliande i den begynnande flinten och testande så tog jag bort en bokstav från scenery signalen "(a SI32)" och då blev property rutan i mastern följande:

Bild 6 - Property Master.jpg

När signalerna är namngivna enl. manualen verkar signalerna fungera rätt, men jag kan inte använda property rutan, när signalerna är fel angivna fungerar de inte men property rutan ger mig info som verkar korrekt!

Jag har testat med samtliga signaler och alla förutom dom två HuvudDvärgarna uppvisar samma problem.

Jag hoppas jag har varit tydlig nog...

Jag har Trains Mac build 47770

mvh
Håkan Blom
fd. signalreparatör på Banverket
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-10-31, 19:04   #183
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 272
Standard

Då jag inte har varit så aktiv det senaste halvåret så finns det en del obesvarade frågor ...

Citat:
Ursprungligen postat av Ursus94 Visa inlägg
Först och främst vill jag tacka alla som är inblandade i utvecklingen av de svenska signalerna! Ni gör ett jättejobb!

Tyvärr har mina osynliga klarerare slutat att fungera. Vad det kan bero på vet jag inte. Jag skickar med några bilder som visar olika felmeddelandena. Är det någon som har en lösning på mitt problem? Problemet gäller alla banor där jag har använt de osynliga klarerarna.
Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
Provade bygga en testbana med dubbelspår, utan att lyckas. Alla signaler innan Utfartsblocksignalen/mellanblocksignalen visar ilsket rött. Men passerar jag den signalen mot rött så visar blocksignalen direkt grönt. Dock ej helt, eftersom den inte kan visa nästa som grön (för jag måste passera blocksignalen närmast för att nästa ska visa grönt...). Tycker mig ha läst guiden ordentligt, och följt alla namnangivelser korrekt, och lagt in trafikplatserna under MSL Trafikplatser. Hur löser man detta?
Citat:
Ursprungligen postat av hgkn Visa inlägg
Jag undrar om det finns ett maximum för signaler?
När jag kommit upp titt 382 signaler börjar allting visa fel signalbild.
Efter att tagit bort en bit av banan och bara har 333 signaler kvar fungerar allt som det skall.
Har letat fel men kan inte hitta några
Citat:
Ursprungligen postat av blomsson Visa inlägg
Hej!
Håller på och bygger min första bana i Trainz och har ägnat en stor del till att läsa manualer hur jag ska gå tillväga med signaler i Trainz. Efter mycket frustration så upptäckte jag att det inte fungerade som jag har läst och sett bilder på i denna tråd!

För att testa utan några störande objekt so gjorde jag en test station som innehåller, 8 st masters med tillhörande scenery signaler och två st växlar.
Följande är min arbetsgång:
Placerade ut mastern, döpte den till "aa SI32", och placeerade sen signalen, döpte den till "(aa SI32)".

...

När signalerna är namngivna enl. manualen verkar signalerna fungera rätt, men jag kan inte använda property rutan, när signalerna är fel angivna fungerar de inte men property rutan ger mig info som verkar korrekt!

Jag har testat med samtliga signaler och alla förutom dom två HuvudDvärgarna uppvisar samma problem.

Jag hoppas jag har varit tydlig nog...

Jag har Trains Mac build 47770

mvh
Håkan Blom
fd. signalreparatör på Banverket
I nuläget så är det en stor uppdatering på gång, så jag rekommenderar att ni installerar följande uppdatering - som det ser ut just nu.

Installera STL Source - Kernel 3.1 från första inlägget.

Därefter installerar ni STL Signal Source 3.12.3 från samma inlägg.

Det finns, eller har funnits, problem med dom senare versionerna av STL skripten när det gäller osynlig master och osynlig klarerare för TS2009 (v3.1) men som fungerar i TS2010 (v3.3).

Därför vill jag att ni testar ovanstående uppdatering, och rapporterar om samma problem finns kvar. Jag vill också att ni rapporterar om problemet är löst. Det är minst lika viktigt för mig att få veta det.

Jag tror i nuläget att många av er inte är riktigt synkroniserade med dagens version. Det brukar ofta vara gamla versioner som ligger kvar och spökar. Men ovanstående uppdatering är komplett, så om ni installerar den så jobbar vi med samma version och då är det guld värt för oss alla.

EDIT: Till din speciella fråga, hgkn. Att det finns en begränsning/maximum är helt klart. Det beror på din datorkapacitet, men också hur effektiva, "strömsnåla", skripten är. Jag försöker optimera mina skript hela tiden så att så lite datorkapacitet som möjligt förbrukas. Mer fördelat minne är alltid bra, processor/grafikkort. Framför allt en snabb och effektiv uppstart av skripten (då det i slutändan rör sig om väldigt många skript i hela kedjan) är ett måste. Snabbhet på din dator och initiering av skripten (så att allt blir initierat inom rätt tid och i rätt följd) är huvudparametrarna.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-11-06 klockan 16:23.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-02, 18:09   #184
Ursus94
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2011
Ort: Malmö
Inlägg: 117
Standard

Tack för ditt svar svenolov! Jag provade att göra som du föreslog och laddade ner uppdateringarna. Och nu fungerar de osynliga klarerarna igen som de ska
__________________
Bygger gärna smalpår. Desto smalare, desto bättre!
Ursus94 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-03, 04:00   #185
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 272
Standard

Tack själv Ursus94. Om det fungerar för dig så kan vi rekommendera alla andra att göra detsamma. Nu kan jag släppa det problemet och gå vidare.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-11-03 klockan 04:17.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-25, 23:24   #186
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 713
Standard

Är det ett känt problem att trackside-vägskyddsignaler inte fungerar? (vet att Trackside huvudsignalerna skulle sluta fungera) Fick byta ut mina mot sceneryobjekt. Dock kan jag inte välja vilken vägskydd dem (vägskyddsignalen) ska tillhöra, och har slarvat bort guiden till paketet...

Och ett förslag:

Med STW's vägskyddspaket kunde man kontrollera bommarna genom att köra in tåget på den belagda sträckan, detta tycks ej vara möjligt med STL-paketet, skulle det vara möjligen med en knapp som säger något i stil med "Provfäll bommar"? Det skulle underlätta rejält när man bygger vägskydd och vill passa in stolpar o. dyl
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-25, 23:59   #187
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 272
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
Är det ett känt problem att trackside-vägskyddsignaler inte fungerar? (vet att Trackside huvudsignalerna skulle sluta fungera) Fick byta ut mina mot sceneryobjekt. Dock kan jag inte välja vilken vägskydd dem (vägskyddsignalen) ska tillhöra, och har slarvat bort guiden till paketet...

Och ett förslag:

Med STW's vägskyddspaket kunde man kontrollera bommarna genom att köra in tåget på den belagda sträckan, detta tycks ej vara möjligt med STL-paketet, skulle det vara möjligen med en knapp som säger något i stil med "Provfäll bommar"? Det skulle underlätta rejält när man bygger vägskydd och vill passa in stolpar o. dyl
När det gäller dom gamla betaversionerna av trackside-vägskyddsignaler för STL systemet så fungerar dom inte i nuläget. Det är bara sceneryvarianten (med osynlig master) som fungerar. Dessutom så kan man inte använda STW's V-signaler till STL Vägskydd. Och det kommer man aldrig att kunna göra.

Svenska trackside signaler (inkl. v-signaler) anpassade till STL Trackside systemet kommer att uppdateras efterhand. Lagom till jul afton så kommer tomten.

STL Vägskydd har många fler möjligheter, är mer dynamisk när det gäller ringsträckor och förreglingar, än STW's vägskydd. Information kommer.

EDIT: Knappen "Provfäll bommar" ska jag fundera på. Kanske en bra ide?
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-11-26 klockan 00:03.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-26, 00:18   #188
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 713
Standard

Får förklara bättre innan läggdags!

När jag placerar ut klarerare, två st mot varandra, och klickar in dem på rätt vägskydd så placerar jag även ut en STL-x vägkorsningssignal dubbel, men där kan jag ej välja att den ska tillhöra vägskyddet. Rutan är helt tom utan någon text längst upp (ej något error-meddelande eller så, det är jag väldigt säker på). Ska jag döpa den till något särskilt?

Hoppas det går att införa någon sån knapp! Hade varit perfekt. Skulle även vara perfekt om den gick att fästa i bara en ktl-stolpe utan sin egna stolpe (se bild: http://farm3.staticflickr.com/2712/4...2bd37927_b.jpg)

//Jocke, som inte ska komma på för många idéer nu...
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-26, 00:31   #189
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 272
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
Får förklara bättre innan läggdags!

När jag placerar ut klarerare, två st mot varandra, och klickar in dem på rätt vägskydd så placerar jag även ut en STL-x vägkorsningssignal dubbel, men där kan jag ej välja att den ska tillhöra vägskyddet. Rutan är helt tom utan någon text längst upp (ej något error-meddelande eller så, det är jag väldigt säker på). Ska jag döpa den till något särskilt?

Hoppas det går att införa någon sån knapp! Hade varit perfekt. Skulle även vara perfekt om den gick att fästa i bara en ktl-stolpe utan sin egna stolpe (se bild: http://farm3.staticflickr.com/2712/4...2bd37927_b.jpg)

//Jocke, som inte ska komma på för många idéer nu...
Som jag skrev ovan. I nuläget så kan du bara använda en Osynlig Master tillsammans med en Scenerysignal och koppla ihop dom på vanligt vis. En osynlig klarerare signal är en osynlig signal, där man kan välja en viss signal funktion. Det är meningen att den alltid ska vara osynlig. Man kan inte koppla en synlig signal till en klarerare signal på det sätt du försöker göra. Använd Osynlig Master istället.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-27, 16:51   #190
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 713
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av svenolov Visa inlägg
Som jag skrev ovan. I nuläget så kan du bara använda en Osynlig Master tillsammans med en Scenerysignal och koppla ihop dom på vanligt vis. En osynlig klarerare signal är en osynlig signal, där man kan välja en viss signal funktion. Det är meningen att den alltid ska vara osynlig. Man kan inte koppla en synlig signal till en klarerare signal på det sätt du försöker göra. Använd Osynlig Master istället.
..nu förstod jag bättre! Tack, var nog lite trött när jag skrev det där. Men det är alltså såhär du menar, och klareraren's funktion är bara att vara en osynlig stoppsignal ifall vägskyddet är nere från andra hållet som saknar master'n?
Bifogade bilder
Filtyp: jpg jetekol_20131127_0000.jpg (245.7 KB, 260 visningar)
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-27, 18:44   #191
bear
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 531
Standard

Om jag inte minns fel så skall du använda en osynlig master även där.

Klareraren kom till specifikt för att hantera stationer som saknar utfartssignaler. TKL ger avgång/körsignal med signalstav eller handsignallykta i verkligheten.
__________________
"Till Statens järnvägsbyggnader skall antagas frejdade ingeniörer vilka föredra det tillräckliga framför det fullkomliga"
-- Nils Ericson
trainz.datorsystemdrift.se
bear besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2013-11-29, 15:50   #192
svenolov
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Lom - Norway
Inlägg: 1 272
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Jockes Visa inlägg
..nu förstod jag bättre! Tack, var nog lite trött när jag skrev det där. Men det är alltså såhär du menar, och klareraren's funktion är bara att vara en osynlig stoppsignal ifall vägskyddet är nere från andra hållet som saknar master'n?
Citat:
Ursprungligen postat av bear Visa inlägg
Om jag inte minns fel så skall du använda en osynlig master även där.

Klareraren kom till specifikt för att hantera stationer som saknar utfartssignaler. TKL ger avgång/körsignal med signalstav eller handsignallykta i verkligheten.
Det är precis som bear säger att klareraren kom till på detta sätt. Vi behövde en osynlig signal som var kompatibel med signalsystemet. En "standard" osynlig signal fungerar dåligt, då den alltid uppför sig som en huvudsignal (bryter blocksträckor bla). Därav dom olika valen, en tkl kan vara en huvudsignal eller någon annan typ.

Jockes, i ditt fall ovan så har du gjort precis rätt. Du har en "dubbel" synlig vsi som är länkad till en osynlig master. Två stycken vsi (rygg mot rygg) samarbetar alltid tillsammans och det är dom som bygger upp hela funktionen i ett vägskydd. Så i detta fall (med mastern mot en osynlig vsi (tkl)), så kommer funktionen att bli densamma som om du hade haft två synliga vsi kopplade till varsin master.
__________________
svenolov

I Trainz vet man att det omöjliga är möjligt (bevingade ord myntade av Nisse).

Senast redigerad av svenolov den 2013-11-29 klockan 16:01.
svenolov besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-07-30, 21:04   #193
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 756
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av hgkn Visa inlägg
Jag undrar om det finns ett maximum för signaler?
När jag kommit upp titt 382 signaler börjar allting visa fel signalbild.
Efter att tagit bort en bit av banan och bara har 333 signaler kvar fungerar allt som det skall.
Har letat fel men kan inte hitta några
Hej Nisse.
Du skulle inte vilja skriva ett skript som klarar av fler signaler en dagens ca 333 många med mig har ju kraftfulla datorer som säker klarar det. Annars är det väll bara att avinstallera och dra ner på banan.
Jag anmäler jag som försökskanin.
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-07-30, 22:27   #194
Nils Blid
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 2 055
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av hgkn Visa inlägg
Hej Nisse.
Du skulle inte vilja skriva ett skript som klarar av fler signaler en dagens ca 333 många med mig har ju kraftfulla datorer som säker klarar det. Annars är det väll bara att avinstallera och dra ner på banan.
Jag anmäler jag som försökskanin.
Tack för förfrågan, det känns smickrande, men överskrider mina krafter 333 gånger.

För att förstå storleken i Hgkn:s bana kan jag nämna att jag har en station med fyra in-och utgående spår. Station en innehåller 27 huvudsignaler och åtta dvärgar. Därtill kommer oräknade blocksignaler. Hgkn:s 333 signaler är en imponerande siffra.

Och akta dig för att vara försökskanin åt mig. Så illa unnar jag ingen människa.

Men det hade varit mycket roligt att veta hur lång din bana är och hur många stationer.

Nisse
Nils Blid besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-07-31, 09:17   #195
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 756
Standard

Tack för ditt snabba svar. Jag har en stor station med 9 spår, rangerbangård med 11spår, reparations verkstäder för lok och vagnar, ett stort hamnområde med containerhamn, frihamn, oljehamn och en del industriområden, För att hålla koll på hur mycket signaler jag använder jag mig av rulen scan track som först fungerade efter att ha skrivit om builten till 3.3.
Det är bara att klicka på scan stänga och öppna igen och man får fram en massa info.
Jag står kvar som försökskanin om du vill.
Bifogar några bilder.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Scan track.jpg (212.6 KB, 127 visningar)
Filtyp: jpg hgkn_20140730_0002.jpg (262.4 KB, 127 visningar)
Filtyp: jpg hgkn_20140730_0004.jpg (131.3 KB, 126 visningar)
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 20:44.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009