Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > Auran Trainz > Trainz - Downloads

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2019-03-19, 08:07   #16
Trainsmith
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2004
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 165
Standard Funkar inte här heller

"Det set ut som om du kör med en gammal STL source version."

Nej, det är den senaste versionen jag har.
Trainsmith besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 02:02   #17
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 031
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Trainsmith Visa inlägg
"Det set ut som om du kör med en gammal STL source version."

Nej, det är den senaste versionen jag har.
Ditt fel verkar identiskt med Tjattes och han kom runt det hela med att ladda ned sista
versionen av STL biblioteket.
Mitt råd är att ladda ned STL biblioteket för TANE en gång till.


Och sen återinstallera Prins August.

Senast redigerad av vovven47 den 2019-03-20 klockan 02:03.
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 08:22   #18
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 732
Standard

Jag har exakt samma fel, och det påverkar många av vovvens lok och tendrar. jag har gång på gång laddat ner rätt STL source version. Kör i TANE.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg stl.JPG (51.3 KB, 117 visningar)
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 08:41   #19
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 732
Standard

Nu har jag gått in i configen på både lok och tender och ändrat från kuid:67375:1021 till <kuid2:67375:1021:3> och nu fungerar det. Jag har för mig att Trainz skall automatiskt läsa kuid2 före gamla kuid men tydligen görs detta i Tane. Nu är det bara att sätta sig och byta kuid i det som inte funkar.
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 12:17   #20
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 255
Standard

Nja, Trainz läser inte "automatiskt" <kuid2> före gamla <kuid>.
Så här funkar det, för att ta ovanstående kuid som exempel <kuid:67375:1021> är den första versionen av asseten, <kuid2:67375:1021:3> är den fjärde versionen av asseten!
Kuid:<67375:1021> är alltså samma som <kuid2:67375:1021:0>.

När en ny asset skapas blir det alltid <kuid> som används, vilket ju är logiskt eftersom det är den första versionen, t.ex. <kuid:12345:999>, om man nu vill skapa en ny version så blir den "ändrad/uppgraderad" till <kuid2:12345:999:1> och sedan vid varje ny versionsuppdatering så ökas versionsnumret.

Eftersom Trainz vet vad som finns i de olika versionerna av en asset och att en <kuid> och en <kuid2> inte är samma version så kommer det att bli ett felmeddelande om man hänvisar till en version som inte har det befintliga objektet hos sig.

T.ex. i configen hänvisas <kuid:12345:999> som innehåller en massa tavlor. En ny version skapas <kuid2:12345:999:1> med ytterligare några tavlor. I configen hänvisas de äldre taggarna fortfarande med <<kuid:12345:999>> vilket är okej eftersom de objekten fanns i den versionen. Om de nya taggarna för de nya tavlorna använder <kuid:12345:999> istället för <kuid2:12345:999:1> kommer det att ge ett felmeddelande om saknade objekt eftersom de nya objekten inte fanns i den äldre versionen.

Dock är det konstigt att inte alla får samma problem som har laddat ner objekten (vilket jag inte har gjort).

Även fast det löser problemet att gå in och ändra i configen själv så tycker jag inte att det ska göras, dels därför att versionen som skickas ut ska vara den korrekta och om den inte är korrekt så kommer ju samma problem att kunna uppstå för andra också.
Sedan kan configen vara ganska rörig så det är är lätt att göra misstag!

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 15:22   #21
Bengan
Hjälpsamfotograf & Hedersmedlem
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Huddinge, Sweden.
Inlägg: 6 179
Standard

Jag brukar gå in på Obsolute och köra Delete på dom objekten mellan varven. Som nu när jag precis har installerat Vovvens Ånglok SJ B 1319 och dom 3 tendrarna, så att dom föregående raderas. Kanske därför, som det fungerar för mig. Då jag inte har den gamla STL source versionen installerad, då jag tidigare har kört Delete på objekt som har varit Obsolute.
__________________
Bengan
Bengan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-20, 15:51   #22
lan
Veteran
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Onsala, , Sweden.
Inlägg: 8 103
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Bengan Visa inlägg
Jag brukar gå in på Obsolute och köra Delete på dom objekten mellan varven. Som nu när jag precis har installerat Vovvens Ånglok SJ B 1319 och dom 3 tendrarna, så att dom föregående raderas. Kanske därför, som det fungerar för mig. Då jag inte har den gamla STL source versionen installerad, då jag tidigare har kört Delete på objekt som har varit Obsolute.
Om en asset är Obsolete så betyder det (eller borde betyda) att Trainz använder en senare version. Men det kan vara bra att radera allt Obsolete ändå.
__________________


"Det är kanske för sent att lära sig nåt nytt" - Bengan travesti
LAn
lan besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 02:14   #23
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 031
Standard

En fråga till er som hade problem, eller nån annan som vet:

Hur var <kuid2:67375:1021:3> resp. kuid:<67375:1021> markerade i CM?
Var förstnämnda "obsolete" och sistnämnda "Active".
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 08:20   #24
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 732
Standard

kuid:<67375:1021> "obsolete" <kuid2:67375:1021:3> Modified
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 08:21   #25
hgkn
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Hässelby Vst, Sweden.
Inlägg: 732
Standard

"Active" har jag inte sett i TANE.
__________________
hgkn@bahnhof.se
hgkn besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 12:09   #26
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 255
Standard

Hur det är i Trs2019 vet jag ej, men i Tane kan endast den senast installerade versionen vara aktiv. Det enda sättet att få en tidigare installerad version (markerad som obsolete) att bli aktiv är att radera (delete) de versioner som har ett högre versionsnummer.

Om den nyligen installerade versionen skulle visa sig orsaka problem kan man inte återgå till en tidigare installerad version på annat vis än att radera den nyare och installera om den äldre ifall de obsoleta objekten är raderade.

Att försöka installera en äldre version än den installerade går icke!

Det finns även ett menyval som heter "Disable" som gör att man kan välja att ta bort ett objekt från Tane utan att radera detta. Objektet kommer inte att synas i det "blåa Trainz" men kan fortfarande synas i CM. Disable innebär dock inte att en tidigare installerad version som listas som obsolete blir aktiv istället.

Så kuid:<67375:1021> kan aldrig vara aktiv om det finns en senare version installerad.

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 14:42   #27
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 031
Standard

Förutsättning:
kuid:<67375:1021> "obsolete" och <kuid2:67375:1021:3> Modified

Och ändå så väljs kuid:<67375:1021> som är OBSOLETE och vi får ovan relaterade LOD fel(Post #14).

Kanske det beror på att jag i config filen för STL koppel satt:

a_koppel
{
mesh-asset <kuid:67375:1021>
mesh "koppel_l2.lm"
anim "koppel_l2.kin"
att "a.koppela"
auto-create 1
att-parent "default"
}
(utklipp från SJ Ba3)

Alltså väljs kuid:<67375:1021> och man får LOD felet trots OBSOLETE status!

Om istället väljs:

a_koppel
{
mesh-asset <kuid2:67375:1021:3>
mesh "koppel_l2.lm"
anim "koppel_l2.kin"
att "a.koppela"
auto-create 1
att-parent "default"
}

så är problemet ur världen och modifierade och aktiva <kuid2:67375:1021:3> väljs!

M.a.o. väljer man en <kuid:12345:111> så laddas denna kuid in oberoende av obsolete
statuset i TANE!????!!!!!
Förmodar samma sak gäller TRS19?

Däremot om en <kuid2:12345:111:1> definieras i Config filen så blir det sist definierade
kuid2-objektet valt, t.ex. <kuid2:12345:111:5> beroende på OBSOLETE status på de föregående kuid2-erna
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-21, 15:57   #28
blomsson
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2011
Ort: Vingåker
Inlägg: 255
Standard

Nej, inte riktigt så!

Anledningen till att felet uppstår är att de objekt som hänvisas till i configen inte finns i <kuid:67375:1021> utan i en senare version t.ex. <kuid2:67375:1021:3>. Om objektet finns i version <kuid2:67375:1021:3> så spelar det ingen roll vilken föregående version som väljs eftersom objektet ändå inte finns.

Jag gjorde ett litet experiment och klonade mitt meshbibliotek för tavlorna, och plockade bort tavlan som visas nedan från den första versionen.
Exempel från en av Ljudsignaltavlans tilläggstavlor
Kod:
 
  position1_info700_lod0
  {
    mesh-asset                          <kuid:609407:105117>
    mesh                                "410x700.trainzmesh"
    auto-create                         0
    lod-level                           0
  }
Då visas följande felmeddelande:
1 Not found 3st.jpg
Att det visas tre stycken fel beror på att hänvisningen finns på tre ställen i configen.

Nu skapade jag en ny version och lade till tilläggstavlan ovan, men behöll koden som visas ovan.

Samma felmeddelande visas igen, vilket beror på att tavlan endast finns i den nya versionen. För att bevisa det ändrade jag till följande kod på ett ställe i configen.
Kod:
 
  position1_info700_lod0
  {
    mesh-asset                          <kuid2:609407:105117:1>
    mesh                                "410x700.trainzmesh"
    auto-create                         0
    lod-level                           0
  }
Då blev det följande felmeddelande:
2 Not found 2st.jpg

Nu är det endast fel på två ställen eftersom ett ställe hänvisas till den nyare versionen!

Så vad händer om jag raderar (delete) den obsoleta versionen, varför inte testa!

Och så löste vi problemet!
Samtliga felmeddelanden från Ljudsignaltavlan försvann! Tydligen så ersätts koden internt eller så "går den äldre version upp i den nya". Som vanligt med N3V så måste man testa själv för att få veta saker, hade ingen aning om detta.
Och förklarar ju varför Bengan inte hade problem medan andra hade det!

Detta innebär att det går att skriva utan <kuid2> eller vilket lägre versionsnummer som helst om de objekt som hänvisas till och är obsoleta är raderade, annars så kommer det att bli felmeddelanden. Skriver man ett felaktigt versionsnummer blir det "Missing Dependencies".

Det bästa för att undvika bekymmer är ju att skriva det senaste versionsnummret som finns när man hänvisar till objekt i configen,bl.a. eftersom man inte vet vilka objekt som användarna har installerade.

Även om det är enkelt att radera ett objekt så är det säkert inte många som vet att det fungerar så här och problem med tillhörande frågor lär väl återkomma! Dessutom kanske man vill ha en extra säkerhet att kunna återgå till en tidigare version om uppdateringen orsakar problem.

mvh
Håkan
__________________
Fd. signalreparatör på Banverket. Sjukpensionär bla pga Aspergers syndrom.
Använder numera T:ANE på en iMac (Retina, 27", -15), 24GB, OSX Sierra 10.12.6 (25/9-17)
Hemsida för nedladdning av mina objekt: https://blomsson4073.se/index.html
blomsson besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-03-22, 01:54   #29
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 031
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av blomsson Visa inlägg
Nej, inte riktigt så!

Anledningen till att felet uppstår är att de objekt som hänvisas till i configen inte finns i <kuid:67375:1021> utan i en senare version t.ex. <kuid2:67375:1021:3>. Om objektet finns i version <kuid2:67375:1021:3> så spelar det ingen roll vilken föregående version som väljs eftersom objektet ändå inte finns.
[/code]

Då blev det följande felmeddelande:
Bifogad fil 77538

Nu är det endast fel på två ställen eftersom ett ställe hänvisas till den nyare versionen!

mvh
Håkan
Tack för att du tog dig tid till ovan experiment!
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2019-08-23, 08:21   #30
vovven47
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2010
Ort: Yxlan, Norrtälje
Inlägg: 1 031
Standard Version 2 till SJ ånglok Prins August

Eftersom nitarna på Göta syns så tydligt, blev jag tvungen att göra sammalunda på Prins August:







Ett musei tåg på HNJ DEM bana där SJ tåget fraktar resenärer till HNJ museum:


Observera TurfFx gräset på bilden!


Nedladdnings länk för lok,tender och hytt:
http://www.mediafire.com/file/78f6t0..._0_26.cdp/file
vovven47 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 03:02.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009