Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > DTG - Train Simulator 2013 - 2017 > 3D-design - DTG - Train Simulator 2015

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2014-05-20, 19:13   #1
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard Öresundståg (X31K/X32K) projekt....

Sådär ja då har jag tagit det kloka (eller?) beslutet att importera mitt öresundståg till railworks. Yeah...

Har suttit nu ett par dar med att försöka få in en simpel låda i RW. Det lyckades jag med. Lyckades till och med få textur på lådan, även om den inte blev helt perfekt. Meniga lyckades även importera själva tåget som en scenery. Försökte lägga på en 64x64 textur som var enfärgad men får den inte att visas. Tåget blir randigt med färgerna rött och grönt. Fatta inte varför. Kan vara att jag inte uvw-nappade ordentligt. Kan inte 3DS Max så bra än. För om tåget har RW-material så fungerar inte uvw editorn. Ska jag kanske mappa tåget i Maya eller med ett standard-material innan jag lägger på RW-materialet?

Detta är väl det största problemet jag har just nu. Det är en del detaljer kvar på tåget, samt inredning och hytt. Så det kommer nog ta ett tag.

Men det kommer.
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2014-05-21, 22:02   #2
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Såg nu att jag lyckats få en del stavfel. Skrev på telefonen och verkar inte ha läst igenom så ordentligt innan jag skickade in. Ber om ursäkt för det.

Är det någon som har någon idé på detta med uvw-mappningen?
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-21, 22:57   #3
Kungsfisk
Medlem
 
Reg.datum: May 2013
Ort: Skåne
Inlägg: 396
Standard

Tja! Åter sorry för jag inte hunnit svara på dina mail =)

Jag gör såhär:

Jag mappar ALLT i Maya för 3DS är VÄRDELÖS på UV-mapping. (Högst personlig åsikt!)
!OBS! - Om du mappar i Maya kan du inte ändra en pinal i 3DS max...då sabbas UV-mappingen.

Exportera från Maya via .obj format och se till att exportera texturkoordinaterna samtidigt.
Viktigt är att också importera dem i 3DS.

Ibland använder jag .FBX också. Autodesk egna.

Om du har ett RW material kan du UV mappa i 3DS. Om det inte funkar har du nog bara glömt kryssa i något eller sånt du vet. Men...jag tycker själv att UVW-editorn i 3DS är rätt sunkig, men har funktioner som inte maya har osv.


Gällande de konstiga ränderna, det låter som att texturen saknas, eller något med att en sökväg är fel. Har inte fått det själv dock, men dubbelkolla gärna UV-mappingen (i 3ds max så att den inte sabbats speciellt om du exporterat från annat 3d program).


Underskatta inte möjligheten att lägga upp bilder, de säger ju trots allt mer än tusen ord
__________________
X2000 LATEST BEST 5TH JUNE
Kungsfisk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 09:04   #4
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Är inte hemma just nu därför har jag inga bilder

Kommer hem på söndag, så då ska jag pilla lite med detta!

Men jag kanske borde ta och fixa texturen i Maya först då. Funderar bara på vad jag kan ha glömt att kryssa i, i 3DS Max.

Men det ska nog lösa sig.

En annan fundering jag är att när jag väl fick in tåget i RW så verkade det vara något lustig med viewdistance. Boggierna som är separata objekt samt hjulen försvinner och man måste vara väldigt nära för att de ska synas. Även om jag har namngett dem såhär 1_2000_NAMN. Blir ett frågetecken.
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator

Senast redigerad av AlleDahlle den 2014-05-22 klockan 09:07.
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 14:27   #5
Kungsfisk
Medlem
 
Reg.datum: May 2013
Ort: Skåne
Inlägg: 396
Standard

Tänk på att boggier och hjulaxlar måste ha namnen:


Kod:
1_2000_bo01
||
===1_2000_bo01wh01
||
===1_2000_bo01wh02


1_2000_bo02
||
===1_2000_bo02wh01
||
===1_2000_bo02wh02

Dessa måste också länkas så att hjulaxlarna är "child" till resp boggie.
Om dina objekt flippar brukar det nästan alltid vara något med namnen.
__________________
X2000 LATEST BEST 5TH JUNE
Kungsfisk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 15:22   #6
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Måste det även vara så om man bara gör en scenery/hus? det var då jag gjorde nu. jag har inte gett mig in på att få in det som ett tåg.
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 16:35   #7
Mazz
Hedersmedlem
 
Reg.datum: Sep 2001
Ort: Vendelsö
Inlägg: 4 299
Standard

Vet inte om det tillför något, men tänk på att följande:

1_2000_korgdel
1_0300_korgdel

är en illegal namngivning, men funkar att exportera. 3ds säger ju inte ifrån eftersom det från 3ds-synpunkt är ett unikt namn. Ett förslag på korrekt namngivning av detta exempel skulle kunna vara:

1_2000_korgdelA
1_0300_korgdelB

Kort sagt, ditt NAMN måste vara unikt.

För ett scenery behöver du inte länka om du inte har infört LOD-nivåer.
__________________
/Mazz

www.banbyggarna.se ... ... ... www.nbvj.se
Mazz besöker forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 19:55   #8
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Mazz Visa inlägg
Vet inte om det tillför något, men tänk på att följande:

1_2000_korgdel
1_0300_korgdel

är en illegal namngivning, men funkar att exportera. 3ds säger ju inte ifrån eftersom det från 3ds-synpunkt är ett unikt namn. Ett förslag på korrekt namngivning av detta exempel skulle kunna vara:

1_2000_korgdelA
1_0300_korgdelB

Kort sagt, ditt NAMN måste vara unikt.

För ett scenery behöver du inte länka om du inte har infört LOD-nivåer.
Det är så jag har namngivit allt
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 19:57   #9
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Kungsfisk Visa inlägg
Tänk på att boggier och hjulaxlar måste ha namnen:


Kod:
1_2000_bo01
||
===1_2000_bo01wh01
||
===1_2000_bo01wh02


1_2000_bo02
||
===1_2000_bo02wh01
||
===1_2000_bo02wh02

Dessa måste också länkas så att hjulaxlarna är "child" till resp boggie.
Om dina objekt flippar brukar det nästan alltid vara något med namnen.
Okej så jag ska inte ha fyra hjul utan 2 hjulaxlar?
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-22, 20:15   #10
Kungsfisk
Medlem
 
Reg.datum: May 2013
Ort: Skåne
Inlägg: 396
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av AlleDahlle Visa inlägg
Okej så jag ska inte ha fyra hjul utan 2 hjulaxlar?
Yes!

Gör dem som ett eget objekt där varje axel är axel+hjul.
Superviktigt att Pivot är exakt i mitten och åt rätt håll
Kika extra på detta när du importerar i max ty max normerar om
pivoterna.

Ex: Boggie sett ovanifrån

||-----|| <-- 1_2000_bo01wh01


||-----|| <-- 1_2000_bo01wh02
__________________
X2000 LATEST BEST 5TH JUNE
Kungsfisk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-23, 09:21   #11
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Jaja, så axlarna snurrar istället för enskilda hjul.

När det gäller textur. Jag lyckas inte använda .ACE. Jag kan ska texturer i det formatet men de går inte in i 3ds Max. Googlade det och läste på något engelsk (eller amerikanskt) forum att det även skulle gå bra med .DDS så det är vad jag använt. Så som jag förstod det så har inte nyaste versionerna av Max stöd för .ACE.
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-26, 22:41   #12
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Har inte hunnit så mycket längre men lite detaljer har det blivit! Jag har inte orkat pilla med att försöka få in det i simmen som ett tåg än.

Här är en liten bild:
ovan.jpg
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-26, 23:29   #13
Kungsfisk
Medlem
 
Reg.datum: May 2013
Ort: Skåne
Inlägg: 396
Standard

Kan rekommendera att du försöker få in det i simmen innan du kommer för långt.
Bättre att tidigt hitta brister och fel än att göra om mycket arbete senare. =)
__________________
X2000 LATEST BEST 5TH JUNE
Kungsfisk besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-27, 00:24   #14
AlleDahlle
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Kristianstad
Inlägg: 763
Standard

Jo jag vet men kom hem igår efter att ha varit iväg en vecka (skulle varit två) och kunde inte låta bli. Men tro mig det är det jag ska satsa på nu!

Först på listan vill jag fixa med texturen (simpel grå textur - eller något) sedan importera som scenery igen (börjar få kläm på det).
__________________
//AlleDahlle

Øresundståg (X31K)

Försöker just nu få in öresundståg(X31K/X32K) i Railworks/Train simulator
AlleDahlle besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-05-27, 01:05   #15
granders
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2012
Inlägg: 723
Standard

Ser att du har lagt väldigt mycket detaljer i 3D-arbetet vilket oftast innebär höga polygon-värden. Ett tips från mig till dig blir att du försöker satsa mer på bumbmaps och texturer i tidigt skede för att spara in på värderna. Det tjänar både du och användaren på senare i framtiden.

I sin helhet har du gjort ett väldigt bra arbete och jag önskar dig lycka till i framtiden med projektet. Jag själv kommer inte ha tid med något projekt fr.o.m inom några veckor och till på obestämd framtid.

Allt gott
granders
granders besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:43.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009