Mig veterligen så såg det ut såhär:
Resgodsvagn och Postvagn placerades alltid i ena änden på tågsättet, med den nämnda avdelningen vänd utåt om den även hade kupéer för passagerare. Detta av praktiska skäl för att folk inte skulle springa igenom dessa utrymmen som dessutom var låsta.
På 40-talet så infördes regler om s.k. skyddsutrymme, att om vagnvikten översteg ert viss tal för en viss hastighet så fick inte den del av vagnen, (upp till en halv boggievagn, eller en hel tvåaxlig vagn) upplåtas för resande. Undantag om vagnen var en rammsäker vagn, vilket i princip alla stålvagnar var. Anledningen till detta var att den delen av vagnen närmast loket var den som skadades allvarligast vid en kollision. Senare uppkom regler(tror jag) även för hur trärams och stålvagnar fick blandas. Vid kollisioner så brukade det nämligen sluta så att stålvagnen klarade sig hyfsat bra, men träramsvagnen före stålvagnen bara var kaffeved kvar av.
På handbromsens tid så var vagnsplaceringen ibland beroende av om vagnen hade broms eller ej, det fanns regler för hur det där fungerade. Dock så gällde det nog inte persontåg så mycket då nästan alla sådana vagnar hade handbroms och vakuumbromsen infördes rätt tidigt.
Innan skyddsutrymmets tid så placerade man nog andra och tredjeklass vagnar lite hur som i tågen. Dock så samlade man nog gärna tredjeklassvagnarna för sig. Vanligast var att andraklasskupéerna fanns i en BCo-vagn. Rena andraklassvagnar förekom nog mestadels bara i de större tågen på stambanorna. Dock verkar det som om man gärna hade resgods och postvagnar närmast lok och om inte det tredjeklassvagnar. Kanske är medvetet, kanske inte, det har jag faktiskt ingen koll på.
Vanliga tågsammansättningar för mindre tåg var:
Resgodsvagn(ar) ev. med postkupé, BCo + en tredjeklassvagn. Ex:
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...hread&id=93891
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...hread&id=55445
Vid blandade gick gods och passagerarvagnarna var för sig. Godsvagnarna verkar oftast vara tillkopplade mellan lok och personvagnar dock inget som jag vet om att det fanns regler om.
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...hread&id=24924
Sök gärna runt på jvmv, välj Fotografier och sök på "Tell", samt en plats, eller ett littera("B-lok", t.ex.), eller något annat så hittar du massor av fotografier och vykort som Thomas Tell har lagt upp där som han brukar kommentera med vad det är för vagnstyper och ofta ungefärligt årtal.
Andra exempel:
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...hread&id=30611
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...d=39889#p39910
Hoppas att det svarade på några frågor!