Järnvägsfakta - Signaler, skyltar & tavlors placering
Fråga:
Citat:
signal/skylt som är monterad på en luftlednings brygga - Ska signalen/skylten vara placerad till vänster om, eller mitt ovanför spåret?
|
Svar:
Placering relativt spår
Som huvudregel anges den placering relativt spåret som normalt ska tillämpas. Som alternativ anges den placering som får tillämpas om den i förhållande till huvudregeln innebär praktiska eller ekonomiska fördelar eller ger bättre sikt.
Placering vid: (
OBS! Detta gäller även i bryggor.)
Ett spår:
• Huvudregel till vänster. Alternativt till höger.
Vid flera intilliggande spår:
• För spåret längst till vänster eller mellanliggande spår – Huvudregel till vänster. Alternativ till höger med piltavla.
• För spåret längst till höger – Huvudregel till höger. Alternativ till vänster.
(Två spår anses ligga intill varandra i följande fall:
1. När spåravståndet är mindre än 10 m (oberoende av om något av spåren är sidospår).
2. När spåren tillhör en dubbelspårig linjesträcka även om spåravståndet överstiger 10m.
Om det, på en driftplats, finns en plattform som är minst 5 m bred mellan spåren, anses spåren inte ligga intill varandra även om spåravståndet understiger 10 m.
Där det finns mer än två intilliggande spår benämns de spår som ligger mellan de två yttersta spåren 'mellanliggande spår'.)
Bangårdar & Växlings- och medgivandedvärgsignaler:
• Huvudregel till vänster. Alternativ till höger med piltavla. Medgivandedvärgsignal behöver inte piltavla om den placeras till höger invid högerplacerad huvudljussignal.
Dvärgsignalen kan placeras lågt (under 0,76 m över RÖK) eller högt (signalcentrum ca 3 m över RÖK). Om siktskäl eller andra skäl påkallar det bör signalen placeras högt.
Övrigt ang. placering:- Signaler som gäller för samma spår bör inte placeras närmare varandra än 100m.
- Ljussignaler ska inbördes placeras på ett sådant sätt att risken för sammanblandning eller förväxling görs så liten som möjligt.
- Tavlor och skyltar som inte hör samman med en ljussignal ska placeras på minst 50 m avstånd från närmaste ljussignal.
Siktkrav
•
Huvudljussignal: För kategorierna infarts-, mellan-, linjeplats- och mellanblocksignal, normalt
300 m, minimum
50 m.
Om siktsträckan är kortare än 200 m ska särskild information om detta lämnas till föraren med extra orienteringstavla med avståndsinformation alt. enligt punkten nedan. För annan signalkategori normalt 200 m och minimum 50 m.
•
Repeterförsignal med avståndsinformation, placeras så att den syns minst
300 m innan huvudsignalen.
Om det går bör den placeras så att antingen huvudljus- eller försignal syns kontinuerligt från det längsta avstånd som är möjligt att uppnå på platsen.
•
Huvuddvärgsignal: Normalt
200 m, minimum
50 m.
Om siktsträckan är kortare än 100 m ska särskild information om detta lämnas till föraren med extra orienteringstavla med avståndsinformation alt. enligt punkten ovan.
Om det är kort avstånd till nästa huvudsignal (under 200m) eller om andra skäl påkallar det bör signalen placeras med centrum
ca 3 m över RÖK.
(Får inte placeras mellan fristående försignal och efterföljande huvudljussignal.)
•
Försignal:
Siktkravet bygger på att föraren ska kunna se åtta stycken blinkar. Siktkravet gäller även för försignal kombinerad med huvudljussignal.
För banor med ATC baseras siktkravet på hastigheten 80 km/h eftersom det är den högsta hastighet som fordon utan fungerande ATC får framföras med.
km/h: 130 120 110 100 90 80
meter 220 200 185 170 150 140
•
Växlings- och medgivandedvärgsignaler: Normalt
200 m, minimum
50 m.
Om siktsträckan är kortare än 100 m ska särskild information om detta lämnas till föraren enligt uppgift i linjeboken.
(Denna metod används huvudsakligen på bangårdar och andra ställen där det bedöms som olämpligt att sätta upp signaler eller tavlor.)
//theSnuFFer