Citat:
quote:Tidigare skrev niofem
Nej, nej, nej. Med din logik skulle en bild tagen med en vanlig 3 megapixlarskamera vara 2048 x 1536 x 3 (färger) x 65000 nyanser ~ 6,134 upphöjt med 11, vilket bör vara något i paritet med 2 miljoner, eller 2 gigabyte per bild (okomprimerad). För 65 000 nyanser (eller något sådant) finns väl i en modern kamera? 256-färgersteknologi känns stenålder i sammanhanget, liksom din uträkning...
|
Du tänker lite fel. Du behöver bara två bytes för att uppnå 65000 nyanser - två upphöjt i 16 blir lite drygt 65500. Så det borde vara 2048 x 1536 x 3 x 2 = typ 20MB. Om du väljer att spara dina bilder i raw-format så uppnår du sisådär hälften av den storleken. Anledningen till att det bara blir hälften är att alla kameror åtminstone avänvder sig av en komprimeringsalgoritm som går under namnet LZW och är icke-förstörande, dvs den påverkar inte bilden något. Du kan i princip se LZW som en variant av Winzip.
Vanligtvis blir det ännu mindre, även om du väljer maximal upplösning. Det beror på den ganska genialiska JPEG-algoritmen som har blivit något av en standard i bildindustrin idag. JPEG förstör bilden. När du har sparat en bild i JPEG-format så har den mindre information i sig än innan. Det som är så smart med JPEG är att den minskar huvudsakligen information som ögat inte förmår att uppfatta. Så du kan komprimera bildkvalitén ganska hårt utan att du själv faktiskt kan se något. De flesta kameror sparar bilder i JPEG-format vare sig man vill eller inte.
För övrigt så är inte 256 nyanser särskilt stenålders. Tänk på att det är 256 nyanser av varje färg. Detta ger 256 x 256 x 256 olika kombinationer av färger, dvs 16 miljoner färger. De flesta har 32 miljoner färgers upplösning på sina skärmar idag...
Komprimering förstör alltid bilden. Det viktiga är att veta hur detta går till och vad man kan göra för att motverka att förlora viktig information i bilden.
Detta är dock fullkomligt ointressant om man jämför med vikten av att kunna komponera sin bild rätt, vilket var huvudpoängen med mitt inlägg. Sluta fixera er vid bitdjupet och börja koncentrera er på hur bilden ser ut.